nieuws

TPG oneens met tariefingreep EZ

Home

Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft vandaag een beslissing over het tariefbeheersingssysteem (TBS) van postdiensten tot 2007 uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij blijft de prijs van een postzegel tot 2007 gelijk. “Consumenten moeten kunnen profiteren van goede rendementen”, aldus EZ. Ze erkent wel dat de rendementen door lagere postvolumes dalen, wat een stimulans moet zijn efficiënt te werken. TPG Post vindt deze stap “onbegrijpelijk”.

TPG vindt het besluit over het tariefbeheersingssysteem (TBS) onevenwichtig: “Het huidige TBS functioneert goed met zeer lage posttarieven voor de consument. De voorgenomen bevriezing van de posttarieven tot 2007 ondermijnt de ondernemingsvrijheid van TPG”, zo laat het postbedrijf weten. Een druk op de winst van de organisatie, die zich al aan het voorbereiden is om de effecten van de lagere postvolumes op te vangen.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker: “Deze stap is onbegrijpelijk, we worden afgestraft voor ons succes. Het gerealiseerde rendement van TPG is niet het resultaat van hoge tarieven maar van continu gezond ondernemersschap, innovatie en efficiencyslagen. TPG Post is het meest efficiënte postbedrijf van Europa en de consument profiteert volop mee doordat wij de laagste tarieven in Europa bieden. In 12 jaar tijd is de prijs van een postzegel, gecorrigeerd voor inflatie, met bijna 30% gedaald.”

TPG vindt het besluit van de Staatssecretaris een gemiste kans bij het bewerkstelligen van de blijkbaar wel door hem gewenste stabiliteit in de regelgeving voor de Nederlandse postmarkt. Deze stabiliteit heeft TPG nodig om op een faire manier de concurrentie op de Europese postmarkten aan te kunnen en is ook nodig om de Nederlandse markt voor te bereiden op volledige liberalisering. Het huidige besluit geeft TPG weliswaar de gewenste duidelijkheid omtrent het TBS maar biedt niet de integrale visie op de postmarkt waardoor voor het besluit van EZ met betrekking tot de tarieven een context ontbreekt.

TPG vindt het positief dat de overheid haar wens volgt tot volledige liberalisering in 2007, met de voorwaarde dat de postmarkten in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland dan ook volledig zijn vrijgegeven. Zo erkent óók de Nederlandse regering het inmiddels Europese karakter van de postmarkt. TPG heeft de uitnodiging aanvaard om deel te nemen aan het overleg dat de liberalisering in detail moet uitwerken.

Reageer op dit artikel