nieuws

Logistiekprijs 2002 voor Van Gend & Loos

Home

De Nederlandse Logistiekprijs is dit jaar voor Van Gend & Loos. De prijsuitreiking van vorige week komt precies veertien dagen, nadat bekend is geworden dat Van Gend & Loos volledig opgaat in DHL. Van Gend & Loos krijgt de prijs, omdat het bedrijf zich in de afgelopen tijd heeft weten te transformeren van een traditionele, intern gerichte organisatie naar een moderne, marktgerichte onderneming.

Ad Ebus, directeur van Van Gend & Loos, wil ondanks de naamsverandering de prijs zoveel mogelijk benutten in de communicatie met de markt. De wagens, die straks in DHL kleuren zullen worden gespoten, krijgen een vermelding net als Wehkamp, de prijswinnaar van vorig jaar, heeft gedaan.

Van grijs naar geel
Naar een klantgerichte onderneming, dat is de missie die Van Gend & Loos de afgelopen tijd had. “Van grijs naar geel”, is de omschrijving die Ebus geeft. “Voorheen hadden we de volumes niet precies in de hand. Nu zijn de informatiestromen en de goederenstromen aan elkaar gekoppeld.”

De jury heeft vooral waardering voor het feit dat de klanten van Van Gend & Loos direct onderdeel uitmaken van het logistieke proces. Met het project Quick Step wist de pakjesvervoerder vrijwel alle klanten zover te krijgen dat ze zelf het PDF-label aanbrengen op hun zending. Binnen een jaar tijd komt 98 procent van de pakjes voorzien van PDF-label binnen.

Eurologistiek ook onderscheiden
De invoering van de euro begin dit jaar was voor de jury aanleiding De Nederlandsche Bank NV een bijzondere prijs toe te kennen. Prof. dr. H.B. Roos gaf aan dat de jury onder de indruk was hoe de Nederlandsche Bank de omwisseling van de gulden naar euro heeft volbracht. Deze in hoge mate logistieke operatie dwingt alom bewondering af. De Nederlandsche Bank voldoet volgens de jury aan alle criteria voor een prijs, op een na: de voorbeeldfunctie. De operatie wordt naar verwachting immers niet meer herhaald. Wel heeft DNB aangetoond dat dit soort eenmalige, grootschalige logistieke projecten in een moeilijke periode van het jaar op een zeer beheerste wijze kunnen worden uitgevoerd. Mevrouw Tammenoms Bakker overhandigde aan directeur J. Koning van DNB een kristallen award voor deze unieke prestatie.

De Nederlandse Logistiekprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de vereniging van Logistiek Managers (vLm). Dit jaar gebeurde de huldiging tijdens een diner van de vereniging in Baarn.

In de LogistiekKrant van volgende week kunt u meer over deze prijsuitreiking lezen.

Reageer op dit artikel