blog

Logistieke eenvoud is kracht ‘Dag van nationale rouw

Home

Logistieke eenvoud is kracht ‘Dag van nationale rouw

Het tv-programma ‘Nieuwsuur’ besteedde afgelopen zondag aandacht aan een wel heel bijzonder voorbeeld van evenementenlogistiek; de zeer korte voorbereiding van de Dag van nationale rouw op 23 juli 2014. Eenvoud in logistieke aanpak was de kracht.

De zeer indrukwekkende gedenkdag voor de herdenking van de slachtoffers van de MH17-vlucht, kende een uiterst korte voorbereidingstijd. Op dinsdag 22 juli rond vier uur in de ochtend is het bericht gekomen dat de trein met de stoffelijke overschotten in ‘veilig’ Oekraïens gebied aankwam. Vanaf dat moment heeft, vanuit het de nationale crisiscentrum, het kernkabinet de leiding gehad. Zij hebben in grote lijnen invulling van de dag bepaald: Met waardigheid herdenken.

Stukjes papier

Vliegbasis Eindhoven werd verkozen als ontvangstlocatie voor de transportvliegtuigen. Uitvaartspecialist Monuta en de staf van de vliegbasis hebben ’s middags tussen één en vijf de uitvoering vormgegeven. In de reportage van ‘Nieuwsuur’ wordt duidelijk dat met behulp van heel simpele middelen; een grote plattegrond en kleine stukjes papier, er een eerste scenario wordt uitgedacht. Zo is in die vier uur een lay-out bepaald voor het terrein. Routes van vliegtuigen en auto’s, zitplaatsen voor de eregasten en nabestaanden, alles moet worden ingetekend en de aankleding van het terrein en hangars vastgesteld. Naar mate de dag vordert, worden steeds meer details ingevuld. Daarbij is ook regelmatig gekeken naar de dimensies van het terrein en wat het effect van de ruimte op de inrichting zou zijn. Zo zijn weer dingen aangepast die op papier goed leken, maar in de werkelijkheid niet konden werken.

Dan wordt het zaak om ook zaken te gaan regelen of bestellen: auto’s, dragers, vlaggen, stoelen, noem het maar op. Alles met een slag om de arm, definitief was nog niks vastgelegd.

Eenvoud

De volgende dag, een paar uur voor dat het eerste vliegtuig zou landen, zijn de opnieuw details veranderd. Treffend vond ik de aandacht voor het detail van de stropdassen en de petten van de chauffeurs van de rouwauto’s; ze moesten eenheid uitstralen en dus allemaal dezelfde stropdas dragen. Ook dat werd op het laatste moment geregeld.

De reportage in Nieuwsuur heeft in een paar minuten laten zien waartoe organisatoren in staat zijn. Vooral de eenvoud van de logistieke aanpak is mijns inziens de kracht geweest. Ik wil heel graag mijn complimenten uitspreken aan de betrokkenen bij de logistieke organisatie van deze indrukwekkende, bijzondere dag.

Reageer op dit artikel