blog

Zorglogistiek: inhaalrace of ratrace?

Home

Zorglogistiek: inhaalrace of ratrace?
Erwin Faber: zorglogistiek een inhaalrace of ratrace

Na ruim tien jaar actief geweest te zijn in het bedrijfsleven in de rol van logistiek engineer / adviseur wilde ik de uitdaging aan met de zorg die ik niet of, beter gezegd, vooral kende van alle vooroordelen. De ervaringen tot nu toe? Jazeker, de meeste vooroordelen kloppen.

Een blog verzorgen op Logistiek.nl over Zorglogistiek. Dat lijkt mij nu een uitgelezen mogelijkheid om, gezien door de bril van farmaceutisch groothandel Brocacef, een extra steentje bij te dragen aan de inhaalrace "goederenlogistiek" waarin de zorg momenteel volop zit. Eerst dan maar even voorstellen.

 

Als kleuter al JIT

De passie voor logistieke processen zat er al vroeg in. Volledig (onbewust) volgens het JIT-principe voerde ik als kleuter de bakstenen aan, waarmee mijn vader onze garage metselde. Ook de Lego-blokken moesten het ontgelden en werden keurig gerangschikt naar kleur en vorm. De eerste logistieke ervaringen waren een feit.

 

Kruisbestuiving is het devies

De race in de zorg startte ongeveer drie decennia later. Na ruim tien jaar actief geweest te zijn in het bedrijfsleven in de rol van logistiek engineer bij DHL Exel Supply Chain (destijds nog onder de noemer Intexo en MSAS) en logistiek adviseur bij Districon Management Consultants wilde ik de uitdaging aan met de wereld die ik niet of, beter gezegd, vooral kende van alle vooroordelen. Voor mij een nieuwe omgeving, maar uiteraard in een vertrouwde logistieke rol. Kruisbestuiving is tot nu toe mijn devies; uitwisselen van kennis en kunde van twee werelden die elkaar maar niet weten te vinden en elkaar al zeker niet begrijpen.

 

Vooroordelen kloppen

De ervaringen tot nu toe? Jazeker, de meeste vooroordelen kloppen. En ja, kruisbestuiving leidt tot prachtige doorbraken en frontale botsingen. Soms bekruipt mij het gevoel deelnemer te zijn van een gigantische ratrace* en ook soms waan ik mij Alberto Contador die triomferend op de pedalen door het hooggebergte danst. Ik daag logistiek Nederland uit aan boord te springen. Klaar voor de start?

 

* Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt. (bron: Wikipedia)

Reageer op dit artikel