blog

Maling aan de buren

Home

Maling aan de buren
Maling aan de buren; blog Christan Zantboer

Als in uw bedrijf processen onder de loep genomen moeten worden begin dan met eigen zaken. Het is ongetwijfeld makkelijker om te wijzen naar anderen.

Daar is ongegeneerd commentaar op te leveren want die ander moet er maar iets aan doen. Terwijl als je naar jezelf wijst je ook zelf aan de slag moet.

 

Blik op jezelf
In eerste instantie kan het erop lijken dat het een zwaktebod is om naar je eigen proces te wijzen. Daarmee wordt immers aangegeven dat er iets niet in orde is en verbeterd kan worden. De mensen met enige ervaring zullen dit altijd bestrijden omdat er in elk proces altijd iets te verbeteren valt. Bovendien geeft het recht van spreken naar andere afdelingen en processen als je eerst in de spiegel gekeken hebt. Bovendien geeft het weer een stuk meer inzicht in de huidige gang van zaken.
 

Ze snappen me niet

Bij mij in de buurt maakte ik het pas geleden mee: Een manager vroeg zijn mensen eerst maar eens de eigen afdeling door te lichten en te verbeteren alvorens commentaar te leveren op anderen. Volgens de medewerkers was er van alles mis met andere afdelingen die iets moesten aanleveren en als dat niet het geval was dan snapten de interne klanten er niks van. Kortom er was van alles mis en fout maar vooral bij anderen. De chef daagde ze verder uit en vervolgens kwam men tot de conclusie dat de ‘eigen’ afdelingsprocessen zo moeilijk niet waren en bovenal erg duidelijk. Na nog wat discussie zou men dat varkentje wel even wassen en de manager van de feiten voorzien.
 

Eigen volk eerst

Nou dat hebben ze geweten. Na een eerste aanzet om dit ‘even’ te doen buitelden de collega’s over elkaar heen. Stevige woorden en vingerwijzingen volgden elkaar rap op. Wat bleek? Het eigen proces was toch iets minder voor de hand liggend en minder duidelijk dan voorzien. Gelukkig kwam ook meteen het bewustzijn dat er iets moest gebeuren. Waar enige Greenbelts met de nodige kennis al niet goed voor zijn. Vol vuur is men verder gegaan met procesverbetering op de eigen werkplek. Verbazingwekkend hoe snel het commentaar op anderen voorlopig is verstomd.

  

Kortom: maling aan de buren, verbeter de wereld en…….   

Reageer op dit artikel