blog

Productrecall: hoe ver bent u gedekt?

Home

Aardappelkroketjes die tijdens het frituren exploderen, melkpoeder met de giftige stof melamine, een ondeugdelijke boormachine, loodhoudende verf op kinderspeelgoed en chocolade met salmonella.

Ineens moet u uw producten uit de winkels, of misschien zelfs bij consumenten, terughalen. In 2008 was het aantal recalls van en waarschuwingen voor voedingsmiddelen groter dan ooit, volgens de voedsel- en waren autoriteit.

Bij een recall krijgt u te maken met onverwachte kosten. Zo zijn er de kosten van onderzoeken, van het terughalen en het vernietigen van de producten. Tel daarbij op de advertenties om de consument op de hoogte te stellen van de terughaalactie. Bij een levensmiddel dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid moet een advertentie met een publiekswaarschuwing worden geplaatst in minimaal twee landelijke dagbladen.

Door alle negatieve media-aandacht kan uw imago worden geschaad. Het kan uiteindelijk zelfs de continuïteit van uw onderneming in gevaar brengen. Een om echt serieus te nemen dus.
Het start met een goed plan. Maak een plan voordat u een probleem krijgt. Beslis wanneer u actie moet ondernemen en schat het risico in. Als een recall actie nodig is: wat gaat u dan doen? En wat gaat u doen als het gaat om producten die al bij de consument zijn? Na de corrigerende actie; wat heeft u geleerd van de ervaringen?

Een recall is vaak niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering waardoor u zelf voor de kosten opdraait. Hoe gaat u dan de kosten opvangen? Of gaat dit u niet overkomen.
Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen!

Reageer op dit artikel