blog

Hoe zit het met mijn EQ?

Home

Hoe zit het met mijn EQ?
Hoe zit het met het EQ van Heres Stad?

Daar zit je dan tegenover Jan Scheffer. Nou zitten…? Met de knieën op de grond, de ogen dicht en de handen plat tegen elkaar. Welke beweging gaan we samen maken met onze armen? Wie neemt het initiatief? Jan natuurlijk. Al vindt hij zelf achteraf van niet.

 

Ik zit in een workshop. Je weet wel. Geen dingen bouwen dit keer, maar aan jezelf werken. VLM vond het raadzaam om de leden eens op een andere manier met elkaar kennis te laten maken. De keuze was (zakelijk) flirten, kleur bekennen of werken aan EQ-competenties. Dat laatste leek me het minst bedreigend. Tot ik tegenover Jan kwam te zitten. Aardige man op zich. Schrijft ook blogs op deze website. Dat is voor een redacteur toch al licht verontrustend. Het moet niet gekker worden.

 

Niet je IQ maar je EQ bepaalt of je een ‘ster’ wordt, meldt onze trainster met een ontspannen glimlach. Haar krijg je vandaag niet gek, al zijn er altijd mensen in zo’n groep die daar een poging toe doen. Veel bewijs is er niet voor haar stellingname, maar ze zal het wel weten. Amerikaanse goeroes hebben dat bedacht, onderzocht en keer op keer verteld in boeken en op congressen. Zelf heb ik sterk de neiging om heel hard te twijfelen aan wat anderen voor wis en waarachtig houden.

 

Stephen Covey komt voorbij met zijn ‘Zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Ik ben ergens halverwege blijven hangen op de route van afhankelijkheid, via onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid. Eigenschap 4 – echte samenwerking en win/win – is een stap die ik nog moet zetten, maar die Jan me met zijn ogen dicht nog even voor doet.

 

Wat leer ik hier? EQ-competenties zijn eerst persoonlijk: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie – en daarna sociaal: empathie, sociale vaardigheden. Training in dat laatste heb ik al eens gehad, want dat is standaard voor managers. Maar het heeft pas effect als je jezelf eerst de andere competenties hebt eigen gemaakt. Dus daar wringt de schoen. Ik was al bang voor een te hoog IQ. Of sluit het één het ander niet uit? Iemand nog een goede suggestie voor een effectieve persoonlijkheidstraining?

 

 

 

Reageer op dit artikel