blog

Wel of niet in ICT investeren tijdens kredietcrisis

Home

Wel of niet in ICT investeren tijdens kredietcrisis

Zijn de budgetten voor volgend jaar nog intact? Of zijn ze alvast wat gereduceerd, vooruitlopend op mogelijke gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis op de economie in Nederland? Deze vraag blijft hangen na afloop van de beurs ICT & Logistiek.

 

Zo, de laatste dag van de beurs ICT & Logistiek zit er bijna op. Vier dagen lang hebben we een deel van ons redactiekantoor verplaatst naar de Jaarbeurs om een dagelijkse nieuwsbrief te maken. Dat is elk jaar weer een fantastische klus om te doen. Hectisch, want de deadlines zijn strakker dan anders. De vele kleine en grote innovaties maken het echter altijd weer interessant om de beursvloer op te gaan.

 

Tijdens het maken van die nieuwsbrieven spreken we een groot aantal exposanten. Afgaand op de reacties overheerst een gematigde tevredenheid. Sommige exposanten zijn ronduit positief, anderen hadden meer van deze beurs verwacht. Iedereen gaat echter wel met een stapeltje visitekaartjes de deur uit.

 

Vanaf het tijdelijke redactiekantoor moet ik terugdenken aan de kredietcrisis, die de afgelopen weken een voorlopig hoogtepunt bereikte. Ik vraag me af in hoeverre de kredietcrisis meespeelt in de hoofden van de eindbeslissers, die meer dan de helft van het totale aantal beursbezoekers vormden. Zijn ze nog net zo gedreven op zoek naar een nieuw warehouse of transport management systeem? Of is de gedrevenheid verdwenen omdat hun financieel directeur vanwege de onzekere economische situatie een rem heeft gezet op alle investeringen?

 

Kosten verlagen

De vraag is wat verstandig is. Het idee achter het stopzetten van investeringen is het voorkomen van kosten. Een begrijpelijke keus. Nog beter is het echter om kosten te verlagen. En daarvoor is het soms nodig om eerst geld te investeren, bijvoorbeeld in de aanschaf van een IT-systeem waarmee het efficiënter werken is. Aan de andere kant: nu al die banken stuk voor stuk omvallen, is het wellicht extra lastig om zo’n systeem te financieren.

 

Wat is wijsheid? Ik weet het niet. Wat echter blijft, is mijn nieuwsgierigheid naar de investeringsplannen van bedrijven. Zijn ze ‘on hold’ gezet? Of hebben we in de gaten dat juist dit nu de tijd is om te investeren?

Reageer op dit artikel