blog

Groene logistiek inspireert IT-leverancier

Home

Groene logistiek inspireert IT-leverancier
groene logistiek

Ons wereldje heeft er weer een nieuwe hype bij: groene logistiek. Met dank aan Al Gore. De IT-markt haakt er gretig op in; de eerste carbon management systems zijn al gesignaleerd.

Groene logistiek klinkt paradoxaal. Wie aan logistiek denkt, denkt aan ronkende vrachtwagens, aan reusachtige containerschepen, aan productie in Oost Europa, aan import vanuit China, aan luchtvracht, kortom aan activiteiten die in de regel veel CO2-uitstoot veroorzaken.

 

Groene logistiek klinkt dan misschien als een paradox, dat is het zeker niet. Juist omdat veel logistieke activiteiten belastend zijn voor het milieu, tikken maatregelen in deze sector extra hard aan. Er valt juist veel milieuwinst te halen.

 

We zullen trouwens ook wel moeten, of we nu willen of niet. Milieueisen worden strenger, brandstof wordt schaarser (en dus duurder), files worden langer en het tekort aan chauffeurs wordt groter. Hierdoor worden bedrijven gedwongen om (nog) efficiënter om te springen met brandstof, bedrijfsmiddelen en personeel.

 

Ook de consument dringt aan op duurzame logistiek. Van bedrijven wordt ge-eist dat ze de CO2-uitstoot in hun supply chains registeren en deze zogenaamde CO2-footprint vermelden op hun eindproducten.

 

De IT-markt springt hier gretig op in door met software op de markt te komen waarmee je bij de planning van logistieke activiteiten het milieu als extra planningsrestrictie kunt meenemen. De IT-wereld zou de IT-wereld ook niet zijn als ze hier ook niet gelijk allerlei fraaie termen voor verzinnen. De eerste Carbon Management Systems zijn al gesignaleerd.

 

Groene logistiek lijkt nu even op een hype, voorbij gaan zal hij niet. Sterker nog: de noodzaak voor duurzame logistiek zal alleen maar groter worden. Dat is een inconvenient truth waar zelfs de beste Carbon Management Systemen van de wereld geen verandering in brengen.

Reageer op dit artikel