blog

Absurde kwantumkorting

Home

Eén van de instrumenten die verkopers in de strijd gooien om meer producten af te zetten is de kwantumkorting. Maar ze kunnen ook overdrijven.

Afgelopen week was ik in de plaatselijke supermarkt (onderdeel van grote keten) om wat voedsel in te slaan. Mijn oog viel op de kleine blikjes soep van een bekend merk. Zo’n blikje met de inhoud om een kinderkies te vullen kost € 0,82. Het normale blik, ca 3 x zoveel inhoud, kost € 1,02. Voorwaar een mooie kwantumkorting.

 

Je kunt je afvragen wat de inhoud eigenlijk kost. Verder naar het mineraalwater waar we soortgelijke taferelen aantreffen. Vergelijk de prijs van een halve liter met die van een anderhalve liter fles.

 

Maar het kan nog mooier. Ik ging richting groenten in glas. Omdat ik een éénpersoonshuishouden voer pakte ik een kleinverpakking erwtjes/worteltjes van 45 cent. De inhoud leek weinig, dus keek ik naar een grotere verpakking. Zo’n 60 procent groter, voor de prijs van, jawel 45 cent (?!). Ik dacht dat de filiaalleider een fout had gemaakt en keek voor de zekerheid nog eens goed. En jawel de erwtjes alleen kosten ook 45 cent in de kleinverpakking en 43 ct in de grotere verpakking.

 

Negatieve kwantumkorting? Maar de boontjes maakten het nog bonter. 49 cent in de kleinverpakking en 39 cent voor 60 procent meer. Vraag aan de oplettende lezer : wat kosten boontjes per kilo? Of moet de boer betalen aan onze grootgrutter?

 

Ik vroeg de filiaalhouder om uitleg. Hij probeerde het uit te leggen maar zei al gauw dat het hoofdkantoor de prijzen vaststelde en dat er wel meer prijstechnische dingen waren die hij niet begreep. Ik heb dit bij andere supermarktketens ook gecheckt en ja hoor, ook daar!

 

Ik kan me nog herinneren dat er een project gestart was om de verspilling van voedsel in de voedselketen tegen te gaan. Mocht een paar miljoen kosten. De consument gooit veel voedsel weg was de stelling.  Ja, vind je het gek met zo’n waanzinnig prijsbeleid. Ongetwijfeld is hier over nagedacht maar de Dilbert-strip kan hier weken mee vooruit. Kan ik trouwens 10 procent vangen van de subsidie?

Reageer op dit artikel