blog

Dell: de beste supply chain van de wereld ?

Home

Dell: de beste supply chain van de wereld ?
Dell: de beste supply chain van de wereld ?

Het Amerikaanse AMR Research heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een ranglijst gepubliceerd van de 25 multinationals met de beste supply chain capaciteiten en prestaties ter wereld. Net als in 2004 werd de lijst in 2005 aangevoerd door Dell, dit maal met een indexscore van 19.37.

Dell had een forse voorspong op de nummer twee, Proctor & Gamble (score 13.23). De topvijf bestaat verder uit achtereenvolgens IBM, Nokia en Toyota Motors.

 

In de complete toptien staan zes Amerikaanse bedrijven, en verder één uit Finland, Japan, Korea en Engeland. De nummers elf tot en met 25 komen verder grotendeels uit de Verenigde Staten.

Natuurlijk heeft Dell vooral door haar excellente supply chain prestaties de mondiale computermarkt in de afgelopen tien jaar veroverd. Maar hoe is deze indexscore van 19.37 samengesteld, en waarom staan andere bedrijven met excellente supply chains zoals Hennes & Mauritz, IKEA of Zara niet in de top-25? AMR heeft de indexscore van de bedrijven met de beste supply chains samengesteld aan de hand van meningen van supply chain experts, winstpercentage op de inzet van middelen door het bedrijf (Return On Assets), omlooptijd van de voorraden en voortschrijdende jaarlijkse groei.
Deze elementen zijn een mix van kwalitatieve en kwantitatieve aspecten, waar de kwalitatieve mening van de supply chain experts doorslaggevend blijkt te zijn. De topdrie van de experts is namelijk exact de topdrie Dell, P&G en IBM die in deze volgorde ook bovenaan staan. Het subjectieve element is dus groot. Omdat bovendien er slechts een beperkte groep multinationale bedrijven in de weging is meegenomen, en bijvoorbeeld bedrijven als Hennes & Mauritz, IKEA of Zara niet, moet aan deze top-25 niet al te veel waarde worden gehecht!

 

 

Kwantitatieve factoren
Het is zeker interessant om te kijken naar de drie kwantitatieve factoren die voor 60 procent bepalend zijn of een multinational tot de top-25 van bedrijven met excellente supply chain capaciteiten en prestaties behoort. De eerste factor is Return On Assets (ROA) 2004, dat als indicator voor 25 procent in de index meeweegt. Dit is logisch, want de excellente inrichting van de supply chain moet geld opbrengen om op de lange termijn succesvol te zijn. De ROA varieerde van de toptien van bedrijven tussen 16,0 pocent (nummer 6 Johnson & Johnson) en 4,8 procent (nummer 5 Toyota Motors).

De tweede indicator is de omloopsnelheid van de voorraden in 2004, die ook voor 25 procent meetelt in de index score. Hier is Dell de top-performer in de toptien van bedrijven met een omloopsnelheid van 87. Het volgende bedrijf uit de toptien, Tesco, behaalt een omloopsnelheid van 24. De derde indicator die voor tien procent meetelt, is de groei in 2004. Deze varieerde van 34 procent voor Toyota tot 7 procent voor Nokia. De belangrijkste boodschap van deze top-25 is: als een bedrijf op zowel Return on Assets, omloopsnelheid van de voorraden als jaarlijkse groei beter scoort dan het gemiddelde in de sector, zit het zeker goed met de prestaties van de supply chain!

 

 

 

Reageer op dit artikel