artikel

Aanschaf van pallets

HomeAandachtspunten en tips

Eenmalige pallets

Een eenmalige pallet is, in tegenstelling tot wat veel bedrijven denken, wel geschikt voor meerdere keren gebruik. Het verschil tussen eenmalige en meermalige pallets is een kwaliteitsverschil. Dit ontstaat door gebruik van onder andere betere houtsoorten, dikkere materialen en langere spijkers, dan wel betere kwaliteit kunststof.
Daardoor zijn meermalige pallets bij een gelijke belasting gemiddeld vaker te gebruiken dan eenmalige pallets. Bij minder hoge lasten kunnen eenmalige pallets ook meerdere malen gebruikt worden. Kijk hierbij naar het benodigde draagvermogen, maar ook naar puntbelasting.
Toepassing van eenmalige pallets is interessant indien er geen mogelijkheid bestaat voor het opzetten van een retoursysteem met de ontvanger. De investering is lager dan bij meermalige pallets en het voordeel is dat er geen registratie hoeft te worden bijgehouden.

 

Export op pallets

Een ander misverstand bestaat over het behandelen van houten pallets (heat treatment) voor export om bacteriën tegen te gaan. Veel landen buiten Europa stellen de eis van deze behandeling maar geen enkel land eist meer, zoals in het verleden, het certificaat. Al het extra werk voor behandelde houten pallets wordt afgehandeld bij de palletleverancier. Inzet van kunststof of kartonnen pallets alleen om reden van de behandeling hoeft niet meer. Bedenk wel dat heat treatment een tijdelijke maatregel is en niet eeuwig effectief blijft.

 

Maatvoering

Doordat de prijs van een pallet grotendeels door het materiaal wordt bepaald, is het vaker dan wordt aangenomen aantrekkelijk om kleinere en dus goedkopere pallets toe te passen.
Gebruik maken van maatwerkpallets is aanzienlijk duurder dan standaardpallets. Bekijk regelmatig of maatwerk nog steeds nodig is en of maatwerkpallets niet worden gebruikt daar waar toepassing van standaardpallets mogelijk is. Een voordeel van kunststof pallets is hun grote maatvastheid, ze kunnen worden gemaakt binnen heel nauwe toleranties.

 

Te lichte pallets

Pallets worden soms te licht gekozen: als een eenmalige pallet voldoet aan het gevraagde draagvermogen, maar de producten staan lang in opslag (half jaar), dan buigt een houten pallet door. Een betere kwaliteit pallet is dan raadzaam. Een ander voorbeeld waarbij het risico bestaat dat te goedkope pallets worden ingezet, is bij geautomatiseerde systemen. Bij het verplaatsen van pallets binnen deze systemen worden sensoren (o.a. als hoogtemeter) toegepast. Deze sensoren zijn ingesteld op een bepaalde kwaliteit en vaste maat (sterk punt van kunststof). De maatvoering van gebruikte pallets heeft een grotere variatie en kan de apparatuur van slag brengen. Dit is mede een reden waarom het bij dit soort systemen altijd moeilijk is om over te stappen naar een ander materiaal/kwaliteit pallet.

 

Kunststof versus hout

Bij buitenopslag wordt in verband met vocht soms gekozen voor kunststof pallets in plaats van houten pallets. Hou er rekening mee dat de allergoedkoopste kunststof pallets, van gerecycled huishoudelijk kunststofafval, minder slagvast zijn bij lage temperaturen. Andere pallets van recyclingmateriaal hebben vrijwel dezelfde goede eigenschappen als die van nieuw kunststof.

Hygiënische pallets zijn vrij duur. Deze kunststof pallets zijn bijzonder goed reinigbaar. Ze hebben geen hoeken en gaten, waar vuil in gaat zitten. Ze worden ingezet op plaatsen waar de pallet in aanraking kan komen met de ingrediënten van voedingsmiddelen. Toch zijn ook goedkopere pallets van gerecycled krattenmaalgoed inzetbaar in cleanroom-omstandigheden of voor voedingsmiddelen.

 

Klant

Bij keuze of verandering van pallets moet een bedrijf niet alleen kijken naar zijn eigen wensen, maar ook naar die van de klant. Als de klant bijvoorbeeld een geautomatiseerd systeem heeft, dan zullen de producten vaak vanuit de leverancier al op de juiste pallets moeten worden aangeleverd.

 

Insteekhoogte

Sommige, goedkope uitvoeringen pallets voldoen niet aan een insteekhoogte van 90 mm. Elektrische pallettrucks (pompwagens) kunnen dan niet overweg met deze pallets.

 

Sluitend dek

Het aantal planken bovenop de pallet bepaalt de dekking van de pallet. Dit is mede bepalend voor het draagvermogen, maar ook van belang als het product tussen de planken kan schieten of de planken een afdruk kunnen geven op het product.

 

Palletpool/huur

Gesloten pool

Een gesloten palletpool is een systeem waarbij een bedrijf, dat eigenaar is van de pallets, deze uitleent en de kosten per gebruikte pallet in rekening brengt. Als de pallets bij bedrijven terechtkomen die niet meedoen in de pool, zorgt de eigenaar dat de pallets weer terug in roulatie komen. Het voordeel hiervan voor de huurder is dat pallets altijd beschikbaar zijn. Een nadeel is dat de huurder moet administreren waar alle pallets (naartoe) zijn. Bij pallets waar de huurder niet meer kan aantonen waar ze zich bevinden brengt de poolorganisatie kosten in rekening.

Een palletpool is vaak geen keuze van de leverancier maar opgelegd door zijn afnemers. Alleen bij het verplaatsen van grote hoeveelheden product kiest een leverancier soms zelf voor aansluiting bij een poolsysteem.

 

Open pool /europallets

Europallets zijn pallets die voldoen aan een norm waarin de hele pallet is gespecificeerd, zoals afmeting, materiaalsoort, type spijkers, aantal planken etc. Alleen geregistreerde producenten en reparateurs mogen deze pallets maken resp. herstellen. Stempels en codes maken de producent traceerbaar en de pallets herkenbaar. De pallets kunnen door ieder bedrijf worden aangeschaft en vrij naar ieder bedrijf worden gestuurd. Het is aan de bedrijven onderling hoe zij administratief met deze pallets omgaan. Ze hebben namelijk door de normering een meerwaarde ten opzichte van andere pallets.

 

Huren

Huren van pallets wordt vrijwel alleen gedaan bij tijdelijke acties, bijvoorbeeld als een bedrijf zes weken duizend pallets nodig heeft van bepaalde maat.

 

Vuistregels bij palletkeuze

Er is een aantal vuistregels waar u rekening mee moet houden bij de keuze van een pallet: de prijs, het draagvermogen, de afmetingen, verwachte levensduur.

 

Prijs varieert sterk

De prijzen van kunststof pallets en houten pallets, de meest ingezette types, lopen uiteen. Het is lastig een prijsvergelijking te maken, aangezien de prijs maar één van de criteria bij aanschaf of huur is. De prijs van gebruikte pallets is afhankelijk van de marktsituatie, vraag en aanbod dus. Hij kan veel tot slechts een fractie lager zijn dan die voor nieuwe. Bij éénmalige pallets loopt de prijs uiteen, afhankelijk van de geschiktheid voor lichte, middelzware tot zware toepassing en van het formaat. De duurste kunststof pallets zijn weliswaar prijziger dan de duurste houten pallets. Bedenk echter wel dat een kunststof pallet een restwaarde heeft, afhankelijk van het gewicht. Houten pallets worden na een aantal malen hergebruikt te zijn weggegooid. Kunststof pallets zijn recyclebaar. Een kunststof Euro pallet brengt na veelvuldig gebruik toch nog ca. € 6,- op.

 

Draagvermogen

Het draagvermogen voor het gros van alle pallets ligt tussen de 250 en 1500 kg per stuk.

 

Verwachte levensduur

Hoelang gaat een pallet mee? Een jaar? Sommigen kunnen wel drie jaar toe met hun eenmalige houten pallets, met kunststof (ook met klosschade vaak gewoon nog bruikbaar) nog langer. De verwachte levensduur is per type echter sterk afhankelijk van factoren als:
– Aantal bewegingen (trips)
– Belasting van de ladingdrager
– Handling met intern transport middelen
– Opslagwijze (binnen dan wel buiten).

Ga bij de keuze en aanschaf uit van het aantal trips dat uw pallet moet kunnen maken en stem daarop de garantie-eisen af die u aan de leverancier stelt.

 

Maatvoering

De standaardpallets zijn collomodulair. De maatvoering is in meervouden van 40 cm. De maten 40 x 60, 60 x 80, 80 x 120 en 100 x 120 zijn de meest voorkomende maten. Houten pallets zijn tegen meerkosten in iedere maat verkrijgbaar. Ook kunststof pallets zijn er in custom-made uitvoering, maar uiteraard alleen als het gaat om grotere aantallen.

 

Offerte-aanvraag

Voor het aanvragen van vergelijkbare offertes van leveranciers zijn minimaal de volgende gegevens nodig:

1 Benodigd draagvermogen;

2 Afmetingen;

3 Specifieke toepassing (hygiëne, export);

4 Zijn gebruikte pallets toegestaan?

5 Klanteisen.

Reageer op dit artikel