nieuws

‘Nieuwe vrachtwagens dreigen te stranden’

Distributie 3341

Duizenden nieuwe vrachtwagens in Nederland dreigen te stranden wegens problemen met de ‘slimme tachograaf’. Oorzaak is dat de bijbehorende werkplaatskaarten niet op tijd klaar zijn. waarschuwen verschillende transportorganisaties. Zij roepen Europa op om voorlopig geen boetes uit te schrijven.

‘Nieuwe vrachtwagens dreigen te stranden’

Nieuwe vrachtauto’s en bussen die na 15 juni een kenteken krijgen, moeten een nieuwe versie van de tachograaf aan boord hebben. In Nederland heeft het bedrijf Kiwa Register van de overheid de opdracht gekregen de noodzakelijke tachograafkaarten te leveren. Kiwa meldde onlangs daarbij twee maanden vertraging te hebben opgelopen. Het bedrijf kan de kaarten pas 15 mei leveren.

Zonder slimme tachograaf niet de weg op

Dat is volgens TLN, evofenedex, RAI Vereniging en BOVAG veel te laat. De nieuwe voertuigen met een slimme tachograaf worden sinds deze maand namelijk al afgeleverd bij de dealers. Vrachtwagens die nu al bij de dealer ‘op voorraad’ staan, mogen na 15 juni ook de weg niet op zonder slimme tachograaf. Transportbedrijven en handels- en productiebedrijven die vrachtauto’s inzetten, rekenen op de voertuigen die zij al lang geleden hebben besteld en in gebruik willen nemen. Maar als de tachografen van die nieuwe voertuigen niet op tijd geijkt kunnen worden, kunnen zij die vrachtauto’s helemaal niet gebruiken.

TLN, evofenedex, RAI Vereniging en BOVAG roepen daarom de overheid op in Europa te pleiten voor meer flexibiliteit bij de invoering van de slimme tachograaf. Zo zouden er voorlopig geen boetes opgelegd moeten worden voor rijden in een nieuwe vrachtauto met een oude tachograaf.

Reageer op dit artikel