nieuws

Brexit soap kost exportwaarde nu al miljarden

Distributie 910

Sinds de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten blijft de exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk sterk achter bij die naar andere landen. Vooral de waardedaling van het Britse pond zorgt al voor pijn bij exporteurs.

Brexit soap kost exportwaarde nu al miljarden

De waardedaling van de pond drukte de export naar het Verenigd Koninkrijk vorig jaar met 11 miljard euro. Dat concludeert het Economische Bureau van ING in een nieuw rapport. Die waardedaling zet afzetprijzen van exporteurs in onder meer de landbouw, industrie en groothandel onder druk. Ook voor toeleveranciers aan de auto-industrie zijn marktomstandigheden uitdagender, omdat Britse autoverkopen dalen.

 

Lees ook
Londen schrapt importtarief bij harde brexit

 

In de dienstensector is het beeld volgens ING gemengd. Zo stagneert de groei van het Britse toerisme in Nederland, maar neemt de uitvoer van zakelijke adviesdiensten toe.

 

brexit

 

Sinds 2016, het moment dat de Britten voor de brexit stemden, groeide de export naar het Verenigd Koninkrijk met 6 procent, aldus ING. Daarmee blijft de toename ver achter bij die naar andere Europese landen. Hier was volgens ING sprake van 17 procent groei.

 

brexit-export

Reageer op dit artikel