nieuws

Albert Heijn start elektrisch op z’n Hollands – VIDEO

Distributie 4680

Twee jaar lang neemt Albert Heijn het voortouw om intensief te testen hoe elektrische vrachtwagens en plug-in-hybrid trucks efficiënt ingezet kunnen worden voor winkelbevoorrading. Peter Appel en Simon Loos zijn als logistiek dienstverlener aangehaakt – ook zij willen voorop lopen.

Albert Heijn start elektrisch op z’n Hollands – VIDEO
Mark Frequin (I&W) en Cees van Vliet - rechts Tony Vendrig en Alannah van 't Hoenderdaal (Ahold)

Albert Heijn, Peter Appel, Simon Loos; samen met DAF Trucks en VDL Groep (Vanderleegte) in Eindhoven organiseren ze een puur Nederlandse pilot om meer inzicht te krijgen in deze taaie materie. Want er zijn nu nog nauwelijks emissievrije oplossingen voor het zware goederenvervoer beschikbaar, terwijl de ambities en de maatschappelijke druk nadrukkelijk toenemen. In dit ontwikkelingsstadium blijkt steeds opnieuw, dat de actieradius nog beperkt is. Vandaar de nieuwe pilot, die financiële steun krijgt vanuit de subsidieregeling DKIT (Demonstratie Klimaattechnologieën en -Innovaties in Transport) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De overheid draagt 40 procent van de pilotkosten. Directeur Generaal Mobiliteit Mark Frequin van het ministerie en Cees van Vliet, directeur winkelorganisatie en distributie van Albert Heijn, deden samen met de partners de openingshandeling afgelopen vrijdag. TNO is verantwoordelijk voor de metingen en analyses.

 

Met de plug-in-hybrid heeft Peter Appel een primeur te pakken. Het is voor het eerst dat deze techniek toegepast wordt bij een truck-trailercombinatie. Simon Loos heeft al ervaring met elektrisch rijden opgedaan voor Albert Heijn en andere klanten, maar dan met een bakwagen. Nieuw is ook hier de toepassing truck-trailer transport met een capaciteit van 37 ton. Dat is van belang, omdat dit type voertuig wordt ingezet bij meer dan 90 procent van de leveringen aan de supermarkten. DAF introduceerde de CF hybride vorig jaar tijdens de IAA in Hannover.

Bijladen op een speciaal laadplein

Albert Heijn

Simon Loos en Peter Appel leggen hun puzzelstukje…

Met twee plug-in-hybride-trucks – de trucks waarmee Peter Appel gaat rijden – kan de vervoerder vanuit Zaandam ook winkels verder weg (genoemd wordt Utrecht) emissievrij bereiken, althans maximaal 50 km elektrisch rijden in stedelijk gebied. De twee volledig elektrische trucks zijn voor Simon Loos, die met name de ritten vanaf Zaandam naar Amsterdam gaan uitvoeren voor de meer dan honderd winkels in en rond Amsterdam. De actieradius van deze trucks is maximaal 100 km. De batterijen van de voertuigen worden tussen de ritten door bijgeladen op een speciaal aangelegd snellaadplein van VDL op het distributiecentrum van Albert Heijn.

Laden in pauze chauffeur

Laden kan op dit laadplein binnen 35 minuten. Er staat een nieuwe technologie aan te komen waarin dat zelfs binnen 15 minuten zou moeten kunnen. Dat sluit aan op de wens om niet onnodig tijd te pakken van de chauffeur voor het laden van de truck. Het is de bedoeling dat de benodigde energie afkomstig is van de zonnepanelen op het dak van het nieuwe gerobotiseerde dc, dat Albert Heijn vanaf de komende week stap voor stap gaat inzetten voor de eerste winkelbeleveringen.

 

Lees ook: Ontwikkelingen elektrische trucks neemt grote vlucht

En verder: Sectorrapport ABN Amro over zero-emissie stadslogistiek

Albert Heijn

Reageer op dit artikel