nieuws

Ninatrans bestelt 10 trucks op waterstof

Distributie 1893

Een primeurtje bij onze zuiderburen: Logistiek dienstverlener Ninatrans uit België heeft tien vrachtwagens op waterstof besteld. De order van deze truck – die geen CO2-uitstoot – is gedaan bij het Amerikaanse Nikola.

Ninatrans bestelt 10 trucks op waterstof

Ninatrans uit het Belgische Leuven plaatste als één van de eerste wegvervoerders in Europa begin dit jaar een voorbestelling bij Nikola voor tien waterstoftrucks van het type TRE. “We komen nu pas met het nieuws naar buiten, omdat Nikola formeel bevestigd heeft dat het een model ontwikkelt specifiek voor de Europese markt”, zegt Benny Smets, CEO Ninatrans tegen het Belgische Nieuwsblad. De Nikola Tre wordt volgend voorjaar officieel in Amerika geïntroduceerd.

Netwerk waterstoflaadstations

Smets zegt in het Nieuwsblad te geloven in deze technologie voor langeafstandtransporten, met name vanwege het feit dat de waterstofenergie geen enkele CO2-uitstoot heeft. “We houden er vanzelfsprekend rekening mee dat deze trucks nog niet morgen in België en de rest van Europa zullen rondrijden. Er dient nog een lange weg afgelegd te worden, onder andere voor het bouwen van de nodige waterstoflaadstations. Maar we kijken nu reeds reikhalzend uit naar de dag dat we met onze Nikola-trucks de weg op kunnen.”

Truck heeft actieradius tot 1.200 km

De Nikola Tre zou een vermogen hebben van 500 tot 1.000 pk en een actieradius van 500 tot 1.200 km. Voltanken kan binnen de twintig minuten. De eerste Europese tests moeten in 2020 plaatsvinden in Noorwegen, de productie voor de Europese markt zou starten vanaf 2022.

Ninatrans: investeren in LNG-trucks

Ninatrans – dat in eigen land een voorloper is waar het gaat om duurzaam transport – investeerde onlangs onder andere in trekkers op LNG (Liquid Natural Gas) en ook doet de logistiek dienstverlener mee aan een test met Ecocombi’s in België.

 

Reageer op dit artikel