nieuws

Eerste zelfrijdende transportoplossing Volvo Trucks in kalksteenmijn

Distributie 1008

Volvo Trucks is een overeenkomst aangegaan met Brønnøy Kalk AS in Noorwegen om een eerste commerciële zelfrijdende oplossing te leveren voor het transport van kalksteen van een open mijn naar een nabijgelegen haven.

Eerste zelfrijdende transportoplossing Volvo Trucks in kalksteenmijn

De transportoplossing voor Brønnøy Kalk AS beslaat het transport van kalksteen door zes zelfrijdende Volvo FH-trucks, die rijden over een afstand van vijf km door tunnels tussen de mijn zelf en de maalinstallatie. Testen met deze oplossing werden met succes uitgevoerd en gaan nog even door tot de trucks eind 2019 volledig operationeel zijn.

Zelfrijdende vrachtwagens

Voor Volvo Trucks is de commerciële oplossing voor Brønnøy Kalk een hoogtepunt. In plaats van trucks af te nemen, schaft Brønnøy Kalk namelijk een transportoplossing aan voor het transport van kalksteen tussen de twee hubs. “Dit is een belangrijke stap voor ons”, vertelt Raymond Langfjord, Managing Director van de mijn. “Er heerst een felle concurrentiestrijd in de sector. We zoeken voortdurend naar middelen om onze efficiency en productiviteit op lange termijn te verhogen en hebben een duidelijke visie om voordeel te halen uit nieuwe technologische en digitale oplossingen. We zochten daarvoor een betrouwbare en innovatieve partner, die onze focus op duurzaamheid en veiligheid deelt. De keuze voor zelfrijdende vrachtwagens zal ons concurrentievermogen op de fel bevochten wereldmarkt aanzienlijk vergroten.”

Volvo Trucks biedt met de zelfrijdende oplossing een antwoord op de uitdagingen van haar klanten op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en rendement. “De wereldwijde transportbehoeften veranderen voortdurend in een hoog tempo en de sector eist nieuwe en geavanceerde oplossingen”, aldus Claes Nilsson, President van Volvo Trucks.“Wij hebben ons als doel gesteld om de toon te zetten met de ontwikkeling van producten en diensten die aan deze eisen voldoen.”

Testen op afgesloten terrein en vaste route

Door te werken op een afgesloten terrein en op een vaste route, kunnen de specialisten van Volvo Trucks nagaan hoe het maximale uit de oplossing kan worden gehaald en afgestemd  op de specifieke behoeften van de klant. “Alles draait om samenwerking om nieuwe oplossingen te ontwikkelen, die de flexibiliteit, efficiency en productiviteit verhogen”, aldus aldus Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions bij Volvo Trucks. De klant schaft binnen de overeenkomst een totale transportoplossing aan en betaalt per afgeleverde ton. De deal omvat een zelfrijdende oplossing om kalksteen te vervoeren tussen twee hubs van Brønnøy Kalk in Velfjord (Noorwegen). De zelfrijdende Volvo FH-trucks worden beheerd door de operator van een wiellader.
De overeenkomst met Brønnøy Kalk volgt op recente succesvolle projecten rondom autonoom rijden in andere mijnen, de oogst van suikerriet en afvalinzameling (zie video).

 

Reageer op dit artikel