nieuws

CB schaft eerste LNG-truck aan voor lange afstanden

Distributie 2564

Logistiek dienstverlener CB heeft bij Volvo een LNG-truck aangeschaft. Het is voor het bedrijf uit Culemborg de eerste truck die rijdt op deze milieuvriendelijke brandstof.

CB schaft eerste LNG-truck aan voor lange afstanden

De schone LNG-vrachtwagen zorgt volgens CB voor 20% besparing op CO2-uitstoot en 95% minder uitstoot van fijnstof vergeleken met dieselvrachtwagens. Deze trucks zijn volgens de logistiek dienstverlener ook aanzienlijk stiller. CB zet de LNG-vrachtwagens in voor het langeafstandsnetwerk, daarmee is de nieuwe auto bijna 24 uur op de weg en goed voor 150.000 kilometer per jaar in de Benelux.

CB: ‘aanschaf van meer LNG-trucks’

Arjan de Jong, manager Vervoer bij CB, stelt dat de nieuwe vrachtwagen flink bijdraagt aan de totale duurzaamheidsambities van het bedrijf uit Culemborg. “Onze doelstelling is 30% CO2-besparing en 70% fijnstofreductie in 2020. In Nederland rijden we op de lange afstanden met zes trekker-trailers, waarvan nu één op LNG. Als het bevalt, dan vervangen we ook de andere vijf wagens.”

 

 

Lees ook:

LNG project Dinalog: Dit is er bereikt dit moet gebeuren

 

 

 

Aanschaf is duurder

Volgens De Jong zijn LNG-trucks in aanschaf wel duurder en de chauffeur heeft daarnaast een speciaal certificaat nodig. “De brandstof is goedkoper en uiteindelijk verdienen we de investeringen terug”, aldus De Jong. CB realiseert volgens eigen zeggen zijn duurzaamheidsdoelstellingen in vervoer onder meer door efficiëntere routes (minder kilometers), verduurzaming van het wagenpark en samenwerking met (elektrisch) vervoerspartners.

 

Lees ook:

LNG krijgt ruim baan bij Rotra met nieuwe trekkers

 

 

LNG-motoren volgens dieselprincipe

De Volvo FH LNG – waar CB nu over beschikt – en de FM LNG worden beide aangedreven door motoren die gebruik maken van het dieselprincipe. De vervoerder die voor LNG kiest, levert daarmee volgens Volvo niets in op rijeigenschappen, brandstofverbruik of betrouwbaarheid. De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquid Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG.

Reageer op dit artikel