nieuws

Veilig op Weg gaat met nieuwe oplegger naar basisscholen

Distributie 966

Het lesprogramma Veilig op Weg heeft een nieuwe oplegger. Met deze combinatie gaan voorlichters dit schooljaar op bezoek bij 200 scholen om kinderen uit groep 7 en 8 bewust te maken van het gevaar van trucks in het verkeer.

Veilig op Weg gaat met nieuwe oplegger naar basisscholen

Het lesprogramma is van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) en bedoeld om de bewustwording van basisschoolleerlingen in het verkeer te vergroten. De dode hoek is een van de belangrijke kenmerken van een vrachtwagen waarmee kinderen bekend worden gemaakt. Nieuw lesmateriaal, waarin de twee jonge verkeersambassadeurs Firy en Milo de hoofdrol spelen, wordt daarvoor ingezet.

Zelf in truck zitten

Naast het verhaal in de klas mogen kinderen zelf ervaren wat een vrachtwagenchauffeur wel en niet ziet. “Daarom komen we met een heuse truck naar de scholen”, zegt Hannie Besseling, projectleider bij TLN. “Kinderen mogen zelf in de truck klimmen en als ze achter het stuur zitten kunnen ze zelf zien waar de vrachtwagenchauffeur geen of beperkt zicht heeft. Het is onze ervaring dat op deze wijze kinderen het best doordrongen raken van de mogelijke gevaren.”

Veilig op Weg op social media

Het Veilig op Weg programma houdt rekening met de tijd. “We maken voor de voorlichting een nieuwe film en met gebruik van sociale media proberen we zoveel mogelijk kinderen en ouders bewust te maken”, aldus Besseling. Onze tijd kent zijn eigen fenomenen. Kinderen hebben vaak oordopjes in, fietsen met de mobiel in de hand, hebben capuchons op. “We praten over de gevaren maar niet met een opgeheven vingertje. Dat werkt niet. Ons doel is om de kinderen niet de indruk te geven dat ze iets leren, maar dat ze naar een vlog of reportage van leeftijdsgenoten kijken. Zowel in de klassikale les als op de online kanalen. En we laten kinderen zoveel mogelijk ervaren. Daar is de truck een uitstekend instrument voor.”

Veilig op Weg is een initiatief  van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) en wordt gesponsord door: Randstad Transport, BP, TVM, Sectorinstituut Transport en Logistiek, RAI Vereniging, DAF Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Mercedes-Benz Nederland, Renault Trucks, Scania Nederland, Volvo Group Truck Nederland, Schmitz Cargobull, Tip Trailer Services en Profile Nederland. De truck is ontworpen door GivingBrandsEnergy.

Lees ook: Volvo Trucks geeft basisschoolkinderen les over dode hoek

Reageer op dit artikel