nieuws

VIL onderzoekt Airbnb voor bedrijfsvoertuigen

Distributie 519

De deeleconomie is al enkele jaren bezig aan een opmars. Ook in de logistieke sector. Is dit principe ook toe te passen voor het delen van vracht- en bestelwagens? VIL onderzoekt het.

VIL onderzoekt Airbnb voor bedrijfsvoertuigen

Van pools voor het delen van vrachtwagenchauffeurs tot het delen van magazijnruimte. Is dit principe ook toe te passen voor het delen van vracht- en bestelwagens? VIL onderzoekt het in het nieuwe project ‘Cambion’ in samenwerking met acht transportbedrijven. De stilstand van transportmiddelen is een probleem waar veel bedrijven mee kampen. Uit een enquête onder transporteurs en logistieke dienstverleners door VIL bleek dat bij 50% van de respondenten transportmiddelen soms stilstaan buiten de piekperiodes, bij een kleine 20 % gebeurt dit zelfs vaak. Fleet sharing zou een oplossing kunnen zijn.

 

Lees ook
Ruim honderd warehouses doen mee met logistieke Airbnb

 

Fleet sharing

Met dit project wil VIL nagaan of het mogelijk is om bedrijfsvoertuigen te delen en daardoor kosten te reduceren, extra omzet te genereren door het verhuren van vrije capaciteit of extra opdrachten te kunnen uitvoeren als gevolg van de toegenomen flexibiliteit. Ruimere benutting van materieel en gedeelde kosten kunnen ook kortere afschrijvingsperiodes mogelijk maken en op die manier toegang bieden tot het nieuwste en meest duurzame (Euro-normen) materieel. Acht bedrijven doen mee aan het project. Dit zijn: Deny Logistics, Eutraco, Exsan (Sany Group), Gilbert De Clercq, Remitrans, Transport Lux, Transport Vanschoonbeek – Matterne en Vincent Logistics.

 

Reageer op dit artikel