nieuws

Eenduidige regels milieuzones in de maak – ook voor zero emissie

Distributie 1500

Eenduidige regels milieuzones in de maak – ook voor zero emissie

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft na veel praten met verschillende belanghebbenden in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt welke soorten milieuzones en bebording er moeten gaan gelden met ingang van 2020. Gemeenten zijn daarbij ook geoorloofd om een zero-emissie zone in te stellen.

Om een lappendeken te voorkomen is het volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven van belang voor de weggebruiker dat het systeem van milieuzones geharmoniseerd wordt. Het regime voor personen- en bestelwagens wordt aan elkaar gekoppeld. Tussen 2020 en 2025 kunnen gemeenten kiezen voor een gele of groene milieuzone. In de gele milieuzone worden alle dieselvoertuigen met Euroklasse 3 of hoger toegelaten. In 2020 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder. In de groene milieuzone worden alle dieselvoertuigen met Euroklasse 4 of hoger toegelaten. In 2020 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder. De knip is gebaseerd op de fijnstof- en NOx-reductie die vanaf deze Euroklassen optreedt.

Groene of blauwe milieuzone

Vanaf 2025 wordt het systeem één euroklasse opgeschoven. Vanaf dat moment kan een gemeente voor dieselpersonen- en dieselbestelwagens kiezen voor een groene of blauwe zone, waar respectievelijk Euro 4 of Euro 5 voertuigen en nieuwer in mogen. In 2025 zijn deze auto’s op hun beurt meer dan 15 en 20 jaar oud. Een blauwe zone leidt tot extra NOx– en fijnstofreductie. Zo groeit het geharmoniseerde systeem mee met de verbetering in de techniek.

Lees ook: Schoon in de stad – hoe faciliteren truckfabrikanten zero emissie?

De blauwe zone schuift in 2022 door naar Euro 6. In 2022 komt de groene zone te vervallen. Een gemeente kan dan kiezen voor de blauwe Euro 6 zone. Van Veldhoven ziet dat als opstap naar een zero emissie stadslogistiek in 2025 zoals afgesproken binnen Green deal ZES.  In dat jaar wordt het mogelijk om een zero emissie zone in te stellen.

Lees hier de volledige inhoud van de brief van staatssecretaris Veldhoven aan de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel