nieuws

Dit is het nieuwe dc van HelloFresh

Distributie 3106

Feest gistermiddag bij maaltijdboxleverancier HelloFresh, want het nieuwe distributiecentrum in Bleiswijk werd officieel in gebruik genomen. Het dc op Prisma bedrijventerrein aan de A12 is twee keer zo groot als het oude onderkomen in Den Haag. De omvang van het pand, van waaruit de hele Benelux wordt beleverd, bedraagt 21.000 vierkante meter en beschikt over een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Leen Menken verzorgt de distributie.

Dit is het nieuwe dc van HelloFresh

Onder grote belangstelling van relaties uit de markt vond woensdag de officiële ingebruikname plaats van het distributiecentrum van HelloFresh. Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux, schetste voorafgaand aan de openingshandeling het onstuimige groeipad van de online maaltijdenbox leverancier en op welke geïmproviseerde wijze haar bedrijf in 2012 begon met het afhandelingen van de bestellingen. “We zijn begonnen met het zelf inpakken van onze tassen bij ons thuis in Amsterdam. De boodschappen deden we op de Albert Cuyp en de eerste leveringen vonden plaats met de fiets. Daarna zijn we verhuisd naar Duncker waar we op 80 vierkante meter de boxen de inpakten op het Food Center in Amsterdam. Een inpakband maakten we van pallets.”

Volumegroei met 20 procent per week

Door de stijgende volumes was deze werkwijze onhoudbaar volgens Frederiks want er moest steeds vroeger gestart worden met het samenstellen van de foodboxen. Dat was het moment dat er contact werd gelegd met logistiek dienstverlener Leen Menken – sinds kort deel uitmakend van het Belgische Bpost – die volgens Frederiks HelloFresh verder hielp met de groei in Nederland. “Volumes groeiden met 20 procent van week op week. Zowel in Zoetermeer als in Den Haag liepen we aan tegen de beperkingen van de beschikbare ruimte ondanks dat we op onze laatste magazijnlocatie steeds verder konden personaliseren en een product aan te bieden voor onze klanten dat steeds beter aansloot op de wensen van onze klanten. Op dit moment kunnen klanten kiezen uit 12 uiteenlopende verschillende recepten, waarvan we de ingrediënten wekelijks in maaltijdboxen aanleveren.”

Drie temperatuurzones

Toen ook Den Haag te klein werd zijn de plannen ontstaan voor een volledig nieuw distributiecentrum in Bleiswijk. Aan de hand van logistiek vastgoed ontwikkelaar Borghese Logistics ontwierp HelloFresh samen met Leen Menken een volledig nieuwe dc waarbij de architect zo slim was om een pand te ontwerpen dat in kleur en vorm veel weg heeft van de kartonnen maaltijdbox. Eind oktober vorig jaar werd door Pleijsier Bouw gestart met de bouw van het distributiecentrum. Het eindresultaat is een pand dat een oppervlakte heeft van 21.000 vierkante meter. Het dc is voorzien van 3 temperatuurzones inclusief een vriescel met een vriesvermogen tot min 19 graden Celsius.

 

Lees ook:

HelloFresh: ‘We zijn het gewoon gaan doen’

 

1.200 m2 vierkante meter zonnepanelen

Daarnaast is het dc voorzien van 42 laad- en losplatforms en 650 meter aan transportband. Op het dak ligt 1.200 vierkante meter aan zonnepanelen die zorgen voor de elektriciteitsvoorziening van de koelinstallaties. In het kader van de BREEAM-certificering zijn er rondom het pand ook nog eens 37 vogelhuisjes geplaatst. Frederiks: “Dit dc geeft ons de ruimte om nog meer te innoveren en de maaltijdboxen voor klanten nog beter te personaliseren. Ook kunnen we hier ons assortiment verder uitbreiden.”

Leen Menken: krappe arbeidsmarkt uitdaging

Het dc is sinds vorige week operationeel. Leen Menken stelde dat zijn team de productie van de maaltijdboxen gelijk goed op gang heeft gebracht en dat bestellingen tot dusver op tijd zijn afgeleverd door HelloFresh. “We doen dit op momenten dat mensen vrij zijn of nog liggen te slapen. En dat is en blijft – zeker in de huidige arbeidsmarkt – een uitdaging want het blijft voor ons lastig om hiervoor voldoende gekwalificeerd medewerkers te binden. Dit gebouw in combinatie met de goede werksfeer zal ons daar zeker bij helpen.”

Geen afvalstromen

Rutger-Jan van Broekhoven van Borghese Logistics stelde in zijn toespraak dat het een ‘uniek pand’ betreft. “Gekoelde panden zijn er wel meer, maar dat we hier zonnepanelen gebruiken om dit pand te koelen en te voorzien van elektriciteit is uniek. Het past ook naadloos in het no waste traject van HelloFresh waarover de mensen van BREEAM zich verbaasden dat er geen afvalstromen waren.

HelloFresh: 10 hubs in Nederland en België

Vanuit het dc in Bleiswijk -dat in de toekomst nog kan worden uitgebreid -worden nu tien hubs beleverd verspreid over Nederland hubs (Amsterdam, Nieuwegein, Ruinerwold, Reusel, Duiven, Etten-Leur en Maastricht, red.) en België. Vanuit deze locaties worden naast deze twee markten ook Luxemburg en het noordelijk deel van Frankrijk beleverd. Dat gebeurt met zo’n 500 bestelbusjes.

Pilot met elektrisch transport

HelloFresh wilde gisteren geen cijfers prijsgeven over de hoeveel maaltijdboxen vanuit het dc dagelijks worden geleverd. Dat geldt ook voor het aantal klanten dat in Nederland gebruik maakt dan de diensten van de Duitse maaltijdboxen leverancier dat in 2017 een beursgang maakte. Wel wilde Olaf Vreeburg, Head of Operations bij HelloFresh, kwijt dat binnenkort wordt gestart met elektrisch vervoer. Hiervoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Streetscooter. “Met een omvangrijk wagenpark als de onze hebben we een verantwoordelijkheid op het gebied van elektrificatie. De uitdaging daarbinnen is dat we gebruik maken van actieve koeling in onze voertuigen en grote actieradius nodig hebben omdat we praktisch overal leveren. Vooralsnog gaan we begin volgend jaar bij stadsdistributie de huidige diesel bestelbusjes vervangen voor elektrisch voertuigen van Streetscooter. Daarnaast testen we nu in eigen beheer op redelijk grote schaal met elektrisch fietstransport. Omdat we niet overal met de auto hoeven te komen.”

Reageer op dit artikel