nieuws

Chauffeurs overtreden massaal rustregeling

Distributie 828

Vrachtwagenchauffeurs brengen nog vaak hun verplichte rusttijd door in de cabine. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven voor dit vergrijp. Allen waren voor buitenlandse chauffeurs.

Chauffeurs overtreden massaal rustregeling

Vrachtwagenchauffeurs mogen hun verplichte weekendrust niet meer in hun truckcabine doorbrengen. De ILT handhaaft op het voertuigrust verbod dat sinds dit jaar van kracht is, na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Kwart beboet

De regel wordt nog op grote schaal overtreden. Dat blijkt uit inspectie van ILT. In het eerste half jaar van 2018 zijn 401 chauffeurs gecontroleerd. Ruim een kwart (103) kregen een boete vanwege het overtreden van de nieuwe rusttijden regeling.  Alle boetes waren voor buitenlandse  chauffeurs. “Logisch”, aldus een woordvoerder van ILT, omdat Nederlandse chauffeurs naar huis gaan ’s avonds en niet overnachten op parkeerplaatsen in Nederland.

 

Lees ook
Europees Parlement stemt plan oneerlijke concurrentie weg

Vrachtwagens sporadisch schuldig aan files

 

Inmiddels zet de ILT ook aanvullende acties op. Zo is de inspectie in gesprek met de transportbranche, Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het verbod op voertuigrust door te voeren. Centraal in deze overleggen staat de zorg voor chauffeurs. Door samen op te trekken wil de inspectie de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van –voornamelijk- Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen.

Reageer op dit artikel