nieuws

Johannes Ritsma wint eerste NK Veiligste Chauffeur

Distributie 1096

Johannes Ritsma wint eerste NK Veiligste Chauffeur
Johannes Ritsma te midden van Elly Blanksma burgemeester van Helmond (links) en presentatrice Laurien Verstraten

De eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur is zaterdag gewonnen door Johannes Ritsma uit Surhuisterveen. Tijdens de finale, die plaats vond op de Automotive Campus in Helmond, streden tien Nederlandse chauffeurs om de felbegeerde titel.

Johannes Ritsma is in het dagelijkse leven als chauffeur werkzaam voor Boonstra Transport in Haulerwijk. De prijs, een volledig verzorgde reis voor twee personen naar de Verenigde Staten, werd uitgereikt door Elly Blanksma, burgemeester van Helmond, en NK-ambassadrice Laurien Verstraten. “Het voelt een beetje onwerkelijk”, reageerde Ritsma op het podium. “Bewustwording voor verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk, dat maakt deze titel voor mij ook zo waardevol. Of ik nog een tip heb voor alle medeweggebruikers? Geef elkaar de ruimte. Hou rekening met elkaar, probeer goed te anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en vooral, probeer niet altijd en overal de eerste te zijn. De weg is immers van ons allemaal.” Boonstra, het bedrijf waar Ritsma voor werkt nam vorig jaar als eerste in Nederland een elektrische 44-tons truck in gebruik.

Bewustwording veilig rijgedrag

Het NK Veiligste Chauffeur is een maatschappelijke campagne van Volvo Trucks Nederland en TVM verzekeringen. ”Het NK Veiligste Chauffeur heeft als doel gehad om bewustwording van veilig rijgedrag te vergroten en daarna verandering van het gedrag te realiseren. Want een veilige chauffeur is iemand die kan anticiperen, die onder alle omstandigheden rustig blijft en die zijn vakkennis op de juiste wijze toepast”, aldus Paul Haverkamp, directeur verkoop TVM verzekeringen. De verzekeraar wilde met de maatschappelijke campagne rond het NK Veiligste Chauffeur enerzijds bewustwording vergroten voor verkeersveiligheid. Anderzijds willen ze laten zien, zeker ook aan medeweggebruikers, dat het vak van beroepschauffeur ook daadwerkelijk een vak is dat door professionals wordt uitgeoefend.

Tien finalisten

In totaal schreven ruim 1600 beroepschauffeurs zich in voor deelname aan het NK. De competitie begon begin maart met een online kennisfase. De beste honderd chauffeurs streden vervolgens op 21 april tijdens de halve finale in Beesd om de tien startbewijzen voor de finale. De finaledag in Helmond stond vooral in het teken van praktijkoefeningen. Zo gingen de tien finalisten samen met een instructeur in een Volvo Safety Truck de openbare weg op voor een zogenoemde BBS-praktijkoefening (Behaviour Based Safety).Verder stond er onder andere een ogentest, een oefening in een simulator en een manoeuvreeroefening op het programma.

Na alle oefeningen kwam Ritsma als winnaar uit de bus. De eindstand van het NK Veiligste Chauffeur ziet er als volgt uit:

1.    Johannes Ritsma (Surhuisterveen)

2.    Dinant Mombarg ((Lochem)

3.    Martin Kolff (Goedereede)

4.    Nathaly Bol (Klazienaveen)

5.    Corné Lauwers (Alphen, NB)

6.    Edso Sluijsmans (Deurne)

7.    Vincent ten Zijthof (Heeten)

8.    Martijn Klink (Meppel)

9.    Jan Vos (Meteren)

10.  Hans Thijssen (Haps)

”De tien finalisten mogen zich met recht ambassadeurs van de gehele transportsector noemen”, concludeert Frank Woestenburg, manager corporate communicatie TVM verzekeringen.

Positieve aandacht voor beroepschauffeurs

Volvo Trucks is ook erg tevreden over de hele competitie. Zero accidents waarbij een Volvo-truck betrokken is. Dat is waar de Zweedse truckfabrikant zich sterk voor maakt. Het is tevens een belangrijke pijler achter de samenwerking met TVM voor het NK Veiligste Chauffeur geweest. ”We hebben een directe dialoog over veiligheid gehad met ruim 1600 professionele chauffeurs en hebben hun kennis en inzichten kunnen delen met de minister, wetenschappers en beleidsmakers. Uiteindelijk denken we hiermee het kennisniveau naar een nog hoger niveau te hebben gebracht en positieve aandacht te hebben gegenereerd voor de professionaliteit van beroepschauffeurs bij alle weggebruikers. We hebben veel positieve feedback ontvangen van professionele vervoerders die onze doelen ondersteunen”, aldus Charles Engelaar, directeur marketing en communicatie Volvo Trucks Nederland.

Reageer op dit artikel