nieuws

DB Schenker en MAN beginnen eerste platoon-test in Duitsland

Distributie 971

DB Schenker en MAN beginnen eerste platoon-test in Duitsland

Logistiek dienstverlener DB Schenker en truckfabrikant MAN zijn in Duitsland gestart met een platoon-test. Andreas Scheuer, de Duitse Bondsminister van Transport & Digitale Infrastructuur, gaf deze week het startsein voor de platooning test, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee digitaal gekoppelde vrachtwagencombinaties.

De eerste rit liep vanaf het kantoor van DB Schenker in Neufahrn nabij München via een digitale testtraject op de snelweg A9 naar Nürnberg. De digitaal gekoppelde truckcombinaties legden deze week een testroute af van 145 kilometer. Tot begin augustus worden tests uitgevoerd zonder belading. Daarna rijden de konvooien elke dag over de weg, waarbij drie distributie ritten worden uitgevoerd. De trucks zijn dan beladen met onder andere (machine)onderdelen, frisdrank of papier.

DB Schenker: ‘Nieuwe standaard zetten’

De projectpartners, waaronder ook de Duitse Fresenius-universiteit, verrichten naar eigen zeggen pionierswerk. “De eerste inzet van truck-platoons in Duitsland gaan nieuwe standaards zetten in de logistieke sector, waarvan met name onze klanten gaan profiteren”, zegt Alexander Doll, lid van de Raad van Bestuur van DB Schenker en verantwoordelijk voor vrachttransport en logistiek.

Optimaliseren platoon-technologie

Dankzij de grootschalige praktijktest verwachten de projectdeelnemers dat de platoontechnologie verder wordt geoptimaliseerd op bijvoorbeeld het gebied van systeemveiligheid, brandstofverbruik en de benutting van ruimte op snelwegen.

 

Lees ook:

Platooning merkonafhankelijk ziet levenslicht

 

Chauffeurs krijgen intensieve training

De projectpartners willen ook inzicht krijgen in de sociale acceptatie van de gekoppelde truckcombinaties, alsmede in transportbeleid en behoeftes in relatie tot de infrastructuur. Sinds de samenwerking in mei vorig jaar begon en de officiële overdracht van de testvoertuigen door MAN in februari dit jaar, zijn de vrachtwagenchauffeurs die betrokken zijn bij deze platooning-test voorbereid op hun rol in het project door middel van intensieve training.

Onderzoek neurofysiologische effecten

De psychosociale en neurofysiologische effecten van de nieuwe technologie op de chauffeurs in het konvooi worden onderzocht door de Fresenius-universiteit. De ervaringen die de chauffeurs opdoen kunnen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van platooning.

Platooning stelt nieuwe eisen aan mensen

Ook verwachten dat de projectdeelnemers dat het takenpakket van een chauffeur bij platooning verder kan worden ontwikkeld. “Het is duidelijk dat digitalisatie van het mobiliteits- en transportsysteem compleet nieuwe eisen stelt aan de medewerkers in de branche”, zegt prof. dr. Christian Haas, Director van het Institute for Complex Health Research van de Fresenius-universiteit. Haas hoopt dan ook dat de bevindingen uit de platoon-test ook gaan bijdragen aan een betere kennis tussen mens en machine-interfaces en de ontwikkeling daarvan.

 

Reageer op dit artikel