nieuws

Volvo laat trucks en auto’s connecten

Distributie 1940

Volvo laat trucks en auto’s connecten

Volvo Trucks komt met de cloudservice Connected Safety. Volvo Cars had dit al en daarom kunnen beide Volvo entiteiten nu real-time informatie delen over risicovolle verkeerssituaties.

De versie van Connected Safety voor personenauto’s werd door Volvo Cars in 2016 al geïntroduceerd. Doordat Volvo Trucks nu komt met een eigen versie van de service, kunnen trucks en auto’s elkaar waarschuwen voor eventuele gevaren. Dit is mogelijk omdat de twee bedrijven aan veiligheid gerelateerde gegevens delen tussen hun wederzijdse clouds. “De uitgebreide samenwerking tussen verschillende partijen is een van de belangrijkste factoren voor meer veiligheid op de weg. Als meer voertuigen real-time informatie delen over de verkeerssituatie, wordt het risico op ongevallen kleiner. Met Connected Safety zetten we de deur open naar de toekomst, met de hoop dat meer voertuigfabrikanten zich aansluiten”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Snelheid minderen en rijstijl aanpassen

Connected Safety is ontwikkeld om meldingen te sturen naar voertuigen in de buurt wanneer een chauffeur de waarschuwingslichten activeert. “Een voertuig dat bij slecht zicht stilstaat langs de weg, kan van achteren worden aangereden met allerlei ernstige gevolgen. Als alle chauffeurs van personenauto’s en trucks in de buurt op tijd een melding ontvangen, kunnen ze hun snelheid minderen, hun rijstijl aanpassen aan de verkeerssituatie en een aanrijding voorkomen”, legt Carl Johan Almqvist uit.

Op de lange termijn kan de cloudservice worden uitgebreid met aanvullende veiligheidsverhogende functies. “Naarmate de technologie verder wordt verfijnd en meer voertuigen aan het systeem worden gekoppeld, zal de real-time informatie een belangrijke aanvulling worden voor de verschillende veiligheids- en chauffeursondersteuningssystemen die nu al in de trucks aanwezig zijn. Connected Safety vormt het begin van een nieuwe fase in ons voortdurende streven naar veilig rijden en het voorkomen van ongevallen”, aldus Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development bij Volvo Trucks.

Volvo Trucks introduceert Connected Safety eerst op nieuwe trucks (FH16, FM en FMX)in Zweden en Noorwegen, waar zowel Volvo Trucks als Volvo Cars een belangrijk aandeel hebben in nieuwe voertuigen die per jaar worden geregistreerd.

Volvo Trucks Connected Safety – zo werkt het

Als de waarschuwingslichten worden ingeschakeld, stuurt de truck een signaal via de met internet verbonden mobiele telefoon van de chauffeur naar de Volvo Trucks-cloudservice. Vanuit de cloud wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige service bij Volvo Cars. Vervolgens wordt een waarschuwing verzonden naar alle verbonden auto’s en trucks die de locatie naderen van het voertuig waarvan de waarschuwingslichten zijn geactiveerd.

Meer veiligheid

 

Het is geen geheim dat Volvo veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Een ander veiligheidssysteem dat het Zweedse merk gebruikt, voor ongevalspreventie, is Adaptive Cruise Control. Dat is een actieve cruisecontrol waarmee de chauffeur een vooraf ingesteld tijdsverschil kan aanhouden met het voertuig ervoor. Forward Collision Warning met noodremfunctie is ontworpen om de chauffeur te waarschuwen als het risico bestaat van een botsing met het voertuig voor de truck, en om indien nodig de remmen te activeren. Tot slot Driver Alert Support. Dit systeem waarschuwt de chauffeur dat het tijd is voor een pauze als het systeem tekenen van onoplettendheid herkent.

NK Veiligste Chauffeur

Volvo Trucks organiseert samen met TVM verzekeringen het NK Veiligste Chauffeur. Onlangs zijn de tien finalisten bekend gemaakt. De grote landelijke finale vindt op 9 juni plaats op de Automotive Campus in Helmond.

Reageer op dit artikel