nieuws

Wegtransport profiteert meeste van economische groei

Distributie 2932

Wegtransport profiteert meeste van economische groei

Het totale goederenvervoer profiteert van de economische groei in 2018. Het wegvervoer spint de meeste garen bij het gunstige economische klimaat.

Brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen stuwen het goederenvervoer. Panteia verwacht dat het totale goederenvervoer 3,3% zal toenemen in 2018. Dat stelt het onderzoeksbureau in zijn 34e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV).

Het wegvervoer noteert de grootste groei met 3,8%. Alle modaliteiten zullen profiteren. De binnenvaart moet het doen met 2,3% en het spoorvervoer met 2,8%. De positieve cijfers komen overeen met het beeld dat ING eerder schetste. De sector transport en logistiek groeit in 2018 naar verwachting met 3,5%. De omzet neemt met 5% toe. Minpunt is dat de kosten sneller stijgen dan de tarieven, aldus de bank.

 

 

goederenvervoer panteia

 

 

Wegtransport

Bij het wegvervoer wordt vooral een stijging verwacht in het vervoer van bouwmaterialen, chemische producten en containers. Keerzijde is een verdere toename van het personeelstekort.

Binnenvaart

De algemene verwachtingen in de bouwsector zijn goed, waardoor er een bovengemiddelde groei van vervoer van bouwmaterialen voor 2018 wordt verwacht. In 2017 hadden de haventerminals in Rotterdam en Antwerpen te maken met congestie bij de overslag van containers. In 2018 zullen deze effecten minder sterk zijn en wordt er een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers voorspeld. Door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

Spoorvervoer

De negatieve gevolgen van de gevolgen Rastatt stremming lijken mee te vallen als men kijkt naar het vervoerde volume in 2017. Daardoor heeft er in 2017 geen negatieve trendbreuk plaatsgevonden. De verwachting voor 2018 is dat het vervoerde volume per spoor zal toenemen met 2,8%. Per deelgroep zijn er wel verschillen, zo wordt een daling in het vervoer van deelgroep kolen verwacht.

Reageer op dit artikel