nieuws

Volvo en TVM starten zoektocht naar veiligste chauffeur

Distributie 1326

Volvo en TVM starten zoektocht naar veiligste chauffeur

Het aantal verkeersongevallen met vrachtwagens terugbrengen en meer aandacht vragen voor de bewustwording van veilig weggedrag. Dat zijn de twee redenen waarom TVM verzekeringen en Volvo Trucks Nederland vandaag starten met een zoektocht naar de veiligste vrachtwagenchauffeur van Nederland. Dat doen ze door middel van de competitie NK Veiligste Chauffeur van Nederland.

Dat maakten beide partijen vandaag bekend tijdens de jaarlijkse nieuwjaars persconferentie bij Volvo Trucks Nederland in Beesd. De competitie is merkonafhankelijk, alle chauffeurs met een Nederlands paspoort kunnen er aan meedoen. De wedstrijd bestaat uit een online kennistest die loopt tot half april. Vervolgens strijden de 100 veiligste chauffeurs van Nederland op een speciale kennisdag op het hoofdkwartier van Volvo in Beesd tegen elkaar om de hoofdprijs: een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley in de Verenigde Staten.

Chauffeur als veiligheidsambassadeur

Voor zowel Volvo Trucks als voor TVM staat veiligheid hoog in het vaandel. Helaas blijkt dat het aantal dodelijke verkeersongevallen weer toeneemt. Om die groei te stoppen en de bewustwording voor een veiliger weggedrag op de kaart te zetten, bij zowel vrachtwagenchauffeurs als medeweggebruikers, start nu het Nederlands Kampioenschap ‘Veiligste Chauffeur van Nederland’. “Vrachtwagenchauffeurs vormen een heel belangrijke schakel binnen de verkeersveiligheid op de weg. Niet alleen beleven zij regelmatig onveilige verkeerssituaties, ook zijn zij vaak als eerste ter plaatse wanneer er zich een ongeval voordoet. Met hun kennis en ervaring zien wij vrachtwagenchauffeurs als echte veiligheidsambassadeurs. Om dat te onderstrepen en waardering voor hun rol te benadrukken, starten wij nu deze competitie”, zegt Charles Engelaar, director marketing communication bij Volvo Trucks en verantwoordelijk voor het safety project binnen Volvo Trucks Nederland.

Bekijk het introductie filmpje over de competitie

“Een truck wordt vaak als groot, zwaar en daardoor onveilig gezien. Als chauffeur heb je daar de controle over en dat is best een verantwoording. Het vergt kennis, kunde en expertise. Veiligheid speelt daarin uiteraard een heel grote rol. Wij weten uit ervaring dat ongevallen een zeer grote impact hebben. Niet alleen qua materiële schade, maar vooral immaterieel. We zien dat chauffeurs en andere betrokkenen daarvan nog jaren last hebben. En dan spreken we alleen nog over de ongevallen met een relatief gunstige afloop”, vertelt Paul Haverkamp, verantwoordelijk voor het safety project bij TVM verzekeringen.

NK Veiligste chauffeur van Nederland

De competitie start met een online kennistest. Deelnemers dienen vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren op drie gebieden: kennis, reactievermogen en motivatie. De vrachtwagenchauffeurs die meedoen kunnen punten verdienen. Diegene die de vragen het beste maken en laten zien dat zij veiligheid hoog hebben zitten, kwalificeren zich voor een veiligheidskennisdag op zaterdag 21 april in Beesd. Hier krijgen zij de laatste updates op het gebied van verkeersveiligheid, kunnen ze in discussie met verschillende autoriteiten op dat gebied en strijden zij tegen elkaar om een van de tien plaatsen in de finale op 9 juni. De plek waar deze finale plaatsvindt, is nog een verrassing en wordt later bekend gemaakt. Alle gekwalificeerden worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Volvo Trucks-fabriek in Gent. De uiteindelijke winnaar mag zich niet alleen een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland noemen, maar wint ook een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley in de Verenigde Staten.

Engelaar: “Er zijn 90.000 actieve chauffeurs in Nederland, we streven naar een deelname van zeker 1.000 chauffeurs en roepen logistiek dienstverleners en vervoerders op hun chauffeurs voor deze competitie te interesseren en te laten zien dat ze veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.”

Reageer op dit artikel