nieuws

Transportsector wil overleg over stormprotocol bij code rood

Distributie 1819

De transportsector onder aanvoering van TLN wil snel overleg voeren met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer zoals de storm van donderdag. Een van de onderwerpen die worden besproken is een protocol waarin staat wanneer tijdens extreem weer een rijverbod van kracht wordt voor vrachtwagens.

Transportsector wil overleg over stormprotocol bij code rood

TLN en Rijkswaterstaat adviseerden vrachtwagenchauffeurs donderdag vooral niet de weg op te gaan. De waarschuwing werd door veel chauffeurs genegeerd. Rond de zeventig vrachtwagens waaiden omver, met schade en lange files tot gevolg.

TLN: ‘onze invloed is beperkt’

TLN kan naar eigen zeggen niet veel anders dan adviezen geven. “Onze invloed is beperkt”, aldus een woordvoerder. “De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven om er wat mee te doen.” Het zou volgens de organisatie helpen als truckers bij extreem weer sneller op de hoogte worden gebracht over gevaarlijke plekken.

Waarschuwingssysteem buitenlandse chauffeurs

Transportverzekeraar TVM stelde donderdag in de nasleep van de storm dat weeralarmen en andere waarschuwingen voor het wegverkeer moeten voortaan ook in het Engels worden verspreid. Dit omdat vooral Oost-Europese chauffeurs -die overvallen werden door de storm- bij de vele ongelukken betrokken waren.

Minister wil in gesprek met sector

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde een onderzoeken aan naar de reden dat vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Ze wil in gesprek met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om problemen in de toekomst te voorkomen. “De overheid geeft code rood toch niet voor niets”, luidde de kritiek van de bewindsvrouw donderdag.

Chauffeurs hebben soms geen keuze

Een eventueel verbod ligt volgens TLN bij justitie en politie. “Het is makkelijk om te roepen dat de wagens de weg niet meer op mogen”, zegt Wijnand van Zanten van TLN. “Soms hebben chauffeurs geen keuze.” Mogelijk hebben vrachtwagenchauffeurs in sommige gevallen onder druk gestaan van opdrachtgevers om ondanks de omstandigheden hun transporten af te leveren. ”Het verschilt per opdrachtgever”, zegt TLN. ”De een gaat er soepel mee om en de ander zegt: ‘Je gaat maar gewoon rijden”, zegt Van Zanten tegen ANP.

Opzet protocol

Een protocol over rijden met extreme weersomstandigheden, moet dat soort situaties wat TLN betreft voorkomen. “Geld mag daarbij geen rol spelen. De veiligheid van de chauffeurs staat voorop.”

TVM: ‘waarschuw truckers in het Engels’

Rijkswaterstaat waarschuwt op matrixborden boven de snelwegen wel voor gevaarlijk weer, maar alleen in het Nederlands. Volgens TVM zou het helpen als buitenlandse vrachtwagenchauffeurs ook in het Engels gewaarschuwd zouden worden om niet met storm de weg op te gaan.

‘Rijverbod vrachtwagens tijdens Code Rood’

CNV Vakmensen heeft inmiddels laten weten dat het een algeheel rijverbod wil voor vrachtwagens bij Code Rood. Dat verklaarde bestuurder Tjitze van Rijssel in reactie op de vele ongelukken met vrachtwagens. Van Rijssel wenst bovendien inzicht in de rol van het ILT bij Code Rood.

CNV: ‘Rol van TLN is bedenkelijk’

De vakbond vindt het ook bedenkelijk dat TLN zijn leden wel aanraadt om de adviezen van instanties op te volgen, maar de uiteindelijke beslissing bij de werkgever laat. ”Dat is niet voldoende. Dan winnen in de praktijk al snel de economische belangen het van de veiligheid”, aldus van Rijssel. CNV is inmiddels een enquête gestart onder de leden, om hun ervaringen te horen.

Reageer op dit artikel