nieuws

Scania vervangt mogelijk buitenspiegels door camera’s

Distributie 2592

Scania vervangt mogelijk buitenspiegels door camera’s

Camera’s in plaats van buitenspiegels. Scania heeft de techniek getest en is enthousiast. De Zweedse truckfabrikant ziet duidelijke voordelen.

Buitenspiegels. Ze zijn sinds de intrede in de jaren 60 amper veranderd. Dat gaat spoedig veranderen. Ze verdwijnen wellicht helemaal. Buiten- en binnenspiegels worden vervangen door camera’s. Scania heeft de techniek uitgebreid getest en is enthousiast. Hiervoor werkten de Zweden samen met onderzoeksinstituut RISE Viktoria en Stoneridge Electronics. Samen met Hanna Staf van Scania en projectleider Azra Habibovic werden camerá op de truck gemonteerd in plaats van spiegels.

 

 

Camera verbetert zicht

De onderzoekers zin duidelijk in hun bevindingen: Het directe gezichtsvermogen van de bestuurder is verbeterd. Voetgangers en fietsers zijn veel gemakkelijker te detecteren”, aldus Habibovic. Het prototype biedt een groter gezichtsveld en vermindert dode hoeken, waardoor de bestuurder zich meer bewust wordt van potentiële gevaren rond zijn trucks.

 

Lees ook
Orlaco vervangt spiegels truck door slimme camera’s

VDO vervangt buitenspiegels door camera

 

 

Een ander voordeel is dat de camera betere zichtbaarheid biedt wanneer ramen vies zijn. Tijdens ongunstige weersomstandigheden kan het voor vrachtwagenchauffeurs een uitdaging zijn om objecten in conventionele spiegels te spotten door vervuiling.

Minder luchtweerstand

Naast de veiligheid biedt het digitale achteruitrijsysteem minder luchtweerstand en verbetert de nachtzicht via een ingebouwd infraroodsysteem. “Het vervangen van conventionele spiegels door digitale systemen creëert een unieke kans om de zichtbaarheid en dus de veiligheid te vergroten aldus de onderzoekers.

 

 

Reageer op dit artikel