nieuws

TLN, FNV en Evofenedex luiden noodklok banenverlies luchtvracht

Distributie 1385

TLN, FNV en Evofenedex luiden noodklok banenverlies luchtvracht

Vakbond FNV, Evofenedex, TLN en Air Cargo Netherlands luiden samen de noodklok vanwege de beperking van vrachtverkeer op Schiphol. De partijen vrezen fors banenverlies.

Duizenden banen dreigen te verdwijnen en het vestigingsklimaat in Nederland komt in het geding. Dat doemscenario vrezen ondernemersorganisaties en vakbonden. FNV, Evofenedex , TLN en Air Cargo doen samen een dringend beroep op staatssecretaris Dijksma om in te grijpen.

Banenverlies luchtvracht

De partijen vrezen dat bedrijven uitwijken naar  luchthavens in het buitenland en banenverlies als het beleid niet verandert. Vrachtafhandelaar Menzies kondigde vorige week al ruim 100 ontslagen aan. Jan van den Brink van FNV Luchtvaart. “Denk ook aan de gevolgen voor de expeditie en transportbedrijven. Als dit zo doorgaat, staan nog eens honderden banen op de tocht.” TLN voorzitter Arthur van Dijk: “Mainport Schiphol is een van de grootste vrachtluchthavens van Europa en enorm belangrijk voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Dit moeten we koesteren.”

Oplossingen

De partijen schetsen niet alleen een doemscenario, ze komen ook met ideeën om het tegen te gaan. Vanaf volgend jaar zou Schiphol een systeem kunnen instellen, waarbij slots die zijn komen te vervallen opnieuw worden uitgegeven. Deze techniek wordt op dit moment ontwikkeld. Daarnaast pleiten partijen al langer voor een ‘local rule’ waarbij vrachtvluchten voorrang krijgen bij het toekennen van reserve slots. Deze maatregel zou vanaf de zomer 2018 in kunnen gaan.

In de Tweede Kamer vindt donderdag een overleg plaats over de Nederlandse luchtvaartsector. De partijen hebben hun gezamenlijke voorstellen gestuurd aan de staatssecretaris en Kamerleden.

Reageer op dit artikel