nieuws

Groei containeroverslag stuwt Rotterdamse haven

Distributie 1390

Groei containeroverslag stuwt Rotterdamse haven

De goederenoverslag in de haven van Rotterdam is in de eerste negen maanden van het jaar met 2 procent gegroeid. De groei komt met name door de toenemende containeroverslag.

In totaal werd bijna 352 miljoen ton aan goederen afgehandeld, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. Vooral de overslag van containers zat met ruim 10 procent groei in de periode tot en met september flink in de lift. Ook was er een sterke stijging (bijna 15 procent) van agribulk zoals granen en veevoer.

Containers

In totaal werd 10,2 miljoen TEU overgeslagen, met in totaal 105,9 miljoen ton. Dit komt met name doordat de overslag van volle containers sterker toeneemt dan de overslag van lege containers.
Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 was er sprake van 3,1 procent groei.

 

Blockchain moet Rotterdamse haven slimste haven ter wereld maken

 

Oorzaak groei

De toename van de overslag van containers heeft meerdere oorzaken. Goede autonome groei van volumes in Europa gecombineerd met marktaandeelwinst. Winst komt voort uit een gunstige positie van Rotterdam in de nieuwe vaarschema’s van de grote allianties, aldus het Havenbedrijf.

 

Heibel in de haven
De groei van de containeroverslag heeft ook een keerzijde: congestie.
Verwijten vliegen over en weer over de congestie in de Rotterdamse containeroverslag. Het ontbreekt aan ketensamenwerking, terwijl juist die moet leiden tot succes.
Lees de long read

 

Andere oorzaken zijn:  toename van de productiviteit en overslag van de terminals op Maasvlakte 2 en de toegenomen aantrekkelijkheid van Rotterdam voor transhipment door schaalvergroting van schepen. Ook relay/feeder mogelijkheden naar/vanuit andere Europese havens speelt een rol.

Toekomst cijfers

Het Havenbedrijf verwacht dat de overslag over heel 2017 1 tot 2 procent groeit ten opzichte van 2016. Allard Castelein, ceo Havenbedrijf Rotterdam: “De uitdagingen voor de lange termijn, zoals de energietransitie, lijken gezien het recente regeerakkoord van het nieuwe kabinet meer aandacht te krijgen en kunnen op deelmarkten ingrijpende gevolgen hebben. Wij zijn blij met die ambitie van het nieuwe kabinet, die naar wij hopen zal leiden tot juiste regelgeving en financieringsmogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen bij de transitie.”

Reageer op dit artikel