nieuws

Hollandse meesters weer terug in Amsterdam

Distributie 1484

Vrijdag kwam een speciaal beveiligd transport aan bij de Hermitage in Amsterdam. KLM Cargo bezorgde een deel van een ruime collectie schilderijen rechtstreeks vanuit St.-Petersburg voor een speciale tentoonstelling.

Hollandse meesters weer terug in Amsterdam

De tentoonstelling Hollandse Meester, oogappels van de tsaren loopt van 7 oktober tot en met 27 mei 2018 in de Hermitage. In totaal zijn er 63 werken te zien van vijftig beroemde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest.

Vervoer met veel beveiliging

Eén van de aangevoerde werken is Rembrandts ‘Jonge vrouw met oorbellen’, die paar honderd jaar niet meer in Nederland te zien is geweest. Volgens Cathelijne Broers, directrice van Hermitage, gaat het om een bijzondere gebeurtenis. “Zo’n groot aantal Hollandse Meesters vervoeren is een hele complexe operatie. Vroeger werden de werken na hun aankoop veelal per boot vervoerd, maar nu komen ze over de weg en door de lucht, met veel regels en beveiliging, iets waar KLM veel ervaring mee heeft.”

Specialist in bijzonder transport

KLM Cargo verzorgde het vervoer van deel van de meesterwerken die vanaf 7 oktober zijn te bezichtigen in de Hermitage. De werken werden vervoerd in speciale, op maat gemaakte kisten, waardoor zij in optimale conditie blijven.
Het luchtvrachtbedrijf is gespecialiseerd in het vervoeren van onder meer kunst en andere bijzondere vracht. Eerder vervoerde de vrachtafdeling van KLM het Melkmeisje van Johannes Vermeer, maar ook Shark van Damien Hirst, met een gewicht van 5.000 kilo. In 2016 bracht KLM Cargo het skelet van een Tyrannosaurus Rex vanuit de Verenigde Staten naar Nederland voor Naturalis in Leiden. In april dit jaar kwam het bedrijf in het nieuws met het vervoer van de panda’s vanuit China naar Nederland voor Ouwehands Dierenpark.

Reageer op dit artikel