nieuws

Grote bedrijven zetten vol in op elektrisch rijden

Distributie 2901

Een tiental grote bedrijven waaronder Unilever, IKEA, HP en Deutsche Post DHL zet vol in op elektrisch rijden. In 2030 beloven de bedrijven dat bij vrachtwagens tussen de 3,5 en 7,5 ton de helft elektrisch is. Bij personenvervoer is dat 100%.

Grote bedrijven zetten vol in op elektrisch rijden

“Het is zaak om van elektrische rijden de nieuwe standaard te maken”, aldus de initiatiefnemers. De firma’s hebben de afspraken vastgelegd in mobiliteitsinitiatief EV100. De tien initiatiefnemers menen dat de transportsector nog altijd de sterkst groeiende vervuiler is. Om de boel echt in beweging te krijgen moet er fors meer vraag komen naar elektrische auto’s.

 

Ontwikkeling elektrische trucks neemt vlucht

 

Volgens de oprichters is het vooralsnog het enige zakelijke initiatief dat het rijden met elektrische voertuigen stimuleert. Ze benadrukken dat de helft van de auto’s op de wegen in bezit zijn van bedrijven.

 

Dit is de elektrische concepttruck van Cummins

 

Duurzaam transport

Ook wanneer een taxi wordt besteld of een auto wordt gehuurd, zal dit een elektrische variant moeten zijn. Verder beloven de bedrijven werk te maken van het inrichten van infrastructuur zoals het plaatsen van voldoende laadpalen. Voorts zullen medewerkers actief worden ingelicht over de mogelijkheden van elektrisch rijden, waarbij ook de kosten van de overstap van een benzine of dieselauto naar een elektrisch model naar beneden worden gebracht.

Ook in Nederland worden initiatieven genomen om elektrisch rijden te stimuleren. Zo wil TLN in 2025 alle stadsdistributie elektrisch hebben. De gemeente Utrecht heeft zijn plan van schone stedelijke distributie onlangs gepresenteerd. Utrecht wil in 2025 uitstootvrij bezorgen. 

Reageer op dit artikel