nieuws

Havens Zeeland en Gent willen definitief fuseren

Distributie 1425

Havens Zeeland en Gent willen definitief fuseren
Zeeland Seaports

Zeeland Seaports en het Vlaamse Havenbedrijf Gent willen samen verder. De havenbedrijven voerden eerder al gesprekken over een fusie en hebben nu een overeenkomst aangeboden aan de aandeelhouders en personeelsvertegenwoordigingen.

Volgens de havenbedrijven gaat het om een fusie op basis van gelijken. Politiek, bedrijfsleven en havenexperts oordeelden volgens de havenbedrijven eerder positief over de plannen ook omdat de fusie positieve gevolgen heeft voor de gehele regio. Het Vlaamse Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports onderzoeken sinds eind vorig jaar fusiemogelijkheden. Deze verkenning werd in april met een maand verlengd. De verkenning pakt positief uit.

Geen banenverlies

De havens zouden onderdeel moeten worden van een Europese vennootschap met dochterondernemingen in België en Nederland, die de werknemers in dienst houden. De fusie zal niet leiden tot banenverlies, aldus de bedrijven. Statutair zal het fusiebedrijf in Nederland zijn gevestigd, meldt ANP.

Aandeelhouders aan zet

De provincie Zeeland en de stad Gent zijn veruit de grootste aandeelhouders. Bij belangrijke beslissingen behouden zij in het nieuwe havenbedrijf hun vetorecht. Andere aandeelhouders zijn onder meer de Nederlandse gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen en in België de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Evergem en Zelzate.  Onder de aandeelhouders van de havenbedrijven zijn onder meer gemeenten en provincies. Zij krijgen drie maanden de tijd om zich uit te spreken over de plannen.

Reageer op dit artikel