nieuws

Vertrouwen transportsector blijft groeien

Distributie 1573

Vertrouwen transportsector blijft groeien

Het vertrouwen van transportondernemers is op het hoogste punt in 10 jaar. Met name de bedrijvigheid in het internationale goederenvervoer viel een stuk hoger uit dan eerder voorspeld.

Transportbedrijven profiteerden van de sterke volumegroei in de Nederlandse goederenexport in februari. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurenquête van TLN. Het eerste kwartaal was drukker dan de transportondernemers voorspelden. “Driekwart van alle ondernemers is positief over de toekomst. Nu moeten we de sector gezamenlijk ondersteunen om dat vertrouwen ook om te zetten in groei”,stelt  Arthur van Dijk, voorzitter TLN.

 

 2016 was het beste jaar sinds 2001

 

Uitstekend eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2017 was qua bedrijvigheid het beste ‘eerste’ kwartaal sinds 2007. Terwijl de binnenlandse bedrijvigheid daalde, steeg de internationale bedrijvigheid. Dit is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2015. De transport- en logistieksector profiteerde van de sterke exportgroei van goederen in februari 2017. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide het exportvolume deze maand met 8 procent.

tln

Omzetniveau gelijk, winstniveau lager

Het omzetniveau blijft gelijk aan die van het voorgaande kwartaal. Net als bij het niveau van de bedrijvigheid zien we ook een daling van het omzetniveau bij binnenlandse activiteiten en een stijging bij internationale activiteiten. Het winstniveau daalt licht.

Prijsdruk houdt aan

Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Ondanks een stijging van het prijsniveau naar het hoogste punt in 6 jaar, is 70 procent van de ondernemers niet tevreden over de huidige hoogte van de prijzen.

 

Prijsdruk nekt omzetstijging logistieke sector

 

Minder faillissementen

Het eerste kwartaal 2017 telt minder faillissementen van transportbedrijven. Volgens het CBS werden 21 transportbedrijven failliet verklaard. Dat is een daling van 30 procent ten opzicht van het eerste kwartaal 2016.

 

Reageer op dit artikel