nieuws

‘Transportcriminaliteit eerste half jaar verdubbeld’

Distributie 1786

‘Transportcriminaliteit eerste half jaar verdubbeld’

Het aantal meldingen van transportcriminaliteit in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld. Er werden 1.024 gevallen van lading- en truckdiefstal gemeld, ruimt 100 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

De totale schade als gevolg van de transportcriminaliteit bedraagt ruim 27,3 miljoen euro tegen 18, 5 miljoen euro in dezelfde periode in 2015, meldt TAPA, de organisatie die zich wereldwijd inzet in het terugdringen van transportcriminaliteit en het bevorderen van veiligheid in de transportsector.

Verenigd Koninkrijk koploper in ladingdiefstal

Nederland, dat vorig jaar bovenaan stond met in totaal 33 procent (goed voor 174 meldingen, red.) van alle gerapporteerde gevallen van transportcriminaliteit, wordt nu afgelost door het Verenigd Koninkrijk. In dat land werden de eerste helft van dit jaar registreerde TAPA 415 meldingen, bijna 40 procent van alle meldingen in de EMEA-regio. Bij 21 meldingen vanuit het Verenigd Koninkrijk ging om diefstal van ladingen met een waarde van meer dan 100.000 euro.

Voedingsmiddelen en dranken populair

Het gros van de gestolen lading betrof volgens TAPA voedingsmiddelen en dranken, 12 procent van het totaal. Een meerderheid van de transportcriminaliteit, 54 procent, betrof ladingdiefstal uit trucks. Dat gold ook voor dezelfde periode vorig jaar toen bijna eenzelfde percentrage werd geregistreerd. TAPA meldt dat bijna de helft van de ladingdiefstallen (47,7 procent) plaatsvond op onbeveiligde parkeerplaatsen. Dat gold ook voor dezelfde periode vorig jaar met 46,3 procent.

Ladingdiefstal ‘voortdurende bron van zorg’

TAPA stelt vast dat sinds de start van de registratie van transportcriminaliteit – 10 jaar geleden – de groei van ladingdiefstal binnen supply chains in de EMEA-regio een voortduren bron van zorg blijft. Eerder dit jaar meldde British Standards Institution (BSI) dat in 2015 de schade als gevolg van ladingdiefstal wereldwijd maar liefst 22,6 miljard dollar bedroeg.

Reageer op dit artikel