nieuws

Scania komt met Apple Watch voor chauffeurs

Distributie 3239

Truckfabrikant Scania introduceert een speciale editie van de Apple Watch met apps die gegevens over de gezondheid en fitheid van de chauffeur bijhouden.

Scania komt met Apple Watch voor chauffeurs
Scania Apple Watch 2.0 Foto: Göran Wink 2016

De nieuwe Scania smartwatch-apps richten zich op het welzijn van beroepschauffeurs. De functies zijn speciaal ontworpen voor werk waarbij langdurig zitten wordt afgewisseld met korte perioden van zware lichamelijke arbeid, zoals het laden of lossen van een vrachtwagen.

Monitoring gezondheid chauffeur

De nieuwe functies die de prestaties van de chauffeur volgen vormen een aanvulling op de truck- en wagenparkfuncties, zoals het monitoren van het brandstofverbruik. Deze functies verschaffen inzicht in de voertuiggegevens en waren al onderdeel van Scania’s eerdere populaire ‘Black Griffin’-smartwatch, het eerste horloge gemaakt voor vrachtwagenchauffeurs.

“We concentreren ons bij de ontwikkeling van producten en services altijd op de behoeften van chauffeurs, maar de Scania Edition gaat nog een stap verder. Wij zijn van mening dat het horloge een nuttig hulpmiddel kan zijn voor chauffeurs, iets dat hen kan helpen in hun dagelijks werk”, aldus Jonas Svanholm, Scania’s Director of Digital Business.

Rusten

In het voertuig geïntegreerde apps komen steeds vaker voor in de transportsector. De Scania Edition-smartwatch onderscheidt zich door apps die de inspanningen van de chauffeur meten en waarschuwen en advies geven over de vereiste rusttijd. Het horloge houdt de prestaties van de chauffeur bij en stuurt hem op basis daarvan een bericht wanneer hij moe wordt en het misschien tijd is om even de benen te strekken. Het horloge laat de chauffeur dus weten wanneer het tijd is om te rusten, zodat de weg daarna weer veilig kan worden vervolgt.

Valdetectie

Via een zogeheten ‘valdetectie app’ kan het horloge plotselinge harde schokken detecteren, bijvoorbeeld wanneer zich een ongeluk voordoet tijdens het laden en lossen. Een taak die vrachtwagenchauffeurs vaak alleen en laat op de avond of ’s nachts uitvoeren. Wanneer een mogelijke val wordt gedetecteerd, kan de smartwatch helpen door contact op te nemen met de persoon die in noodgevallen moet worden ingeschakeld.

V8-horlogebandje

scania V8 polsband Apple WatchScania heeft ook een unieke optionele accessoire gecreëerd ter gelegenheid van de lancering van de Apple Watch Scania Edition. Een vintage motorblok van de beroemde LB 140 V8-motor is gesmolten en omgesmeed tot gietijzeren horlogebandjes die de naam “Scania 140 V8” meekregen. “We wilden iets unieks maken om de V8 te eren. Deze motor lag in 1969 mede aan de basis van Scania’s imago als ‘King of the Road’. Met dit horlogebandje draag je een stukje motorgeschiedenis aan je pols. De accessoire linkt een deel van ons erfgoed met onze toekomst”, aldus Magnus Andersson, Scania’s Product Manager for Digital Business.

De Apple Watch Scania Edition en het Scania 140 V8-horlogebandje zijn exclusief te koop via de webshop van Scania. De apps voor het horloge zijn te downloaden in de App Store.

 

Reageer op dit artikel