nieuws

Mercedes lanceert zware elektrische truck

Distributie 3031

Mercedes lanceert zware elektrische truck

Mercedes-Benz heeft zijn eerste elektrische truck gepresenteerd. De Urban eTruck moet een volwaardige vervanger zijn van de diesel variant.

De Urban eTruck luidt de volgende fase van het distributietransport in steden in: deze truck wordt aangedreven door een volledige emissievrije, stille en elektrische aandrijving. De actieradius bedraagt 200 kilometer. De eTruck is deze week onthuld op de Daimler eTrucks Campus in Stuttgart tijdens de “Truck meets Electricity”.

Elektrisch vs diesel

Technisch gezien doet de nieuwe Mercedes-Benz Urban eTruck (26 ton) niet of nauwelijks onder voor trucks met een dieselmotor. De conventionele aandrijflijn wordt vervangen door een elektrisch aangedreven achteras met elektromotoren die direct grenzen aan de wielnaven.

Koppel

De as is gebaseerd op de ZF AVE 130. De maximale output is 2 x 125 kW, het maximumkoppel 2 x 500 Nm is. In combinatie met de versnelling bereikt het koppel op het wiel 11.000 Nm.

Capaciteit accupakket

Het accupakket, bestaande uit drie modules van de lithium-ion accu’s, levert een capaciteit van 212 kWh. Goed voor een bereik tot 200 km. De accu’s zijn binnen twee tot drie uur  opgeladen.

Chassis met cabine

De Urban eTruck zal verschijnen in de vorm van een chassis met cabine. Die cabine wordt verwarmd door restwarmte uit het aandrijflijn koelsysteem. De airconditioning voor de cabine is afkomstig van een elektrische aangedreven compressor.

Laadvermogen

De elektrisch aangedreven as van de Urban eTruck weegt ongeveer 1.000 kg, terwijl de andere elektrische componenten nog eens 900 kg wegen. De zwaarste componenten zijn de accu’s, die 2.500 kg wegen. Dit wordt gecompenseerd door de afwezigheid van een motor, transmissie, schroefas, differentieel en brandstoftank, die samen ongeveer 2.700 kg halen. Dit betekent dat de Urban eTruck een extra gewicht van ongeveer 1.700 kg meedraagt. De Urban eTruck kan slechts 700 kilo minder meenemen dan een conventionele truck.

Lancering op IAA

Het prototype van deze nieuwe Urban eTruck wordt gepresenteerd aan het publiek op de IAA International Motor Show 2016 van 22 tot en met 29 september in Hannover.

Opmars e-trucks

Mercedes is niet het enige bedrijf dat werkt aan elektrische vrachtwagens. Tesla maakte onlangs bekend te werken aan een Tesla e-truck. Hytruck had in 2013 zijn primeur in samenwerking met Heineken. Ook VDL ontwikkelt een elektrische vrachtwagen.

Reageer op dit artikel