nieuws

Nedcargo bouwt elektrisch containerschip voor vervoer Heineken

Distributie 2178

Logistiek dienstverlener Nedcargo laat een nieuw zuinig containerschip bouwen. Door het ontwerp en innovatieve technologie is een kwart minder brandstof nodig.

Nedcargo bouwt elektrisch containerschip voor vervoer Heineken

Het nieuwe schip zal net als zijn voorganger gemaximeerd worden op de Gouwe waar hij gaat varen. Gouwenaar 2, zoals het nieuwe schip heet, kan 25 procent meer containers meenemen. Via de Alpherium-terminal van Nedcargo in Alphen aan den Rijn wordt dagelijks Heineken bier vervoerd van de brouwerij in Zoeterwoude met binnenvaartschepen naar de zeehavens in Rotterdam en Antwerpen.

Klimaatneutraal varen

Volgens Bert van Grieken, managing director Multimodal bij Nedcargo is het schip een welkome aanvulling op de vloot. “Het onderwaterschip is geoptimaliseerd. Er zijn twee elektrisch aangedreven generatoren voorin het schip zodat het achterschip heel rank is. Nu draaien de generatoren nog op diesel. Over een aantal jaar worden deze vervangen door een waterstofcel. Het schip is zo ontworpen dat ze er heel makkelijk uit gehaald kunnen worden. Over een paar jaar varen we klimaatneutraal.”

Het Alpherium wacht een flinke groei. Met dit schip erbij is en voldoende capaciteit om ook continentale stromen te gaan vervoeren.

Elektrische trucks

Van Grieken voegt toe dat een klimaatneutrale corridor niet stopt bij het varen: “Er zijn ook al proeven met elektrische trucks en we gaan binnenkort ook met HVO (duurzame biodiesel) proeven starten. De laatste kilomters kunnen we dan ook klimaatneutraal afleggen.”

Gouwenaar 2 komt in juli 2017 in de vaart. Mogelijk wordt er eind 2016 een tweede schip afgeroepen.

Lees ook: Nedcargo hengelt John West binnen en verandert naam  en het interview met de directie van Nedcargo Diederik Antvelink en Roderick de la Houssaye in de mei editie van Logistiek Magazine.

Nedcargo staat nog onder de oude naam Van Uden in de Top 100 logistiek dienstverleners op positie 34.

 

Reageer op dit artikel