nieuws

Railshuttle Cabooter tussen Antwerpen en Duisburg van start

Distributie 1267

Railshuttle Cabooter tussen Antwerpen en Duisburg van start

De Venlose logistiek dienstverlener Cabooter begint volgende week met een nieuwe railverbinding tussen Antwerpen en Duisburg. Vanuit de haven van Antwerpen vertrekt vier keer per week een trein met maritieme lading richting de railterminal van Cabooter in Venlo.

Daarnaast zullen op een slimme manier de goederenwagons worden ingezet  – die de Antwerpen lading vervoeren- om vanuit Venlo de hub in Duisburg aan te doen. De lading uit Antwerpen en Duisburg is bedoeld voor de regio groot Venlo, maar volgens Cabooter is het ook mogelijk om door te rijden naar de terminals in het Italiaanse Busto/Gallerate of Melzo. Een goederentreinverbinding Antwerpen-Venlo is een lang gekoesterde wens van de logistiek dienstverlener uit Venlo. Er is zeker een jaar of tien gesproken over deze verbinding.

Mijlpaal voor de regio

Hans Cabooter zegt over de nieuwe railshuttle: “Antwerpen is een belangrijke haven binnen Europa. Dat geldt ook voor Venlo want als logistieke hotspot nummer één van Nederland is de haven van Antwerpen een strategische partner. Dit is dan ook een mijlpaal voor onze regio.”

Veel fileleed tussen Venlo en Duisburg

De goederentreinverbinding Venlo-Duisburg is niet minder belangrijk en leek lang zelfs onbereikbaar omdat de afstand nogal kort is. Diverse partijen hebben zich daar in het verleden al stuk op gebeten. Erich Staake CEO van Duisport en zijn team hebben samen met het Cabooter team de alternatieve verbinding mogelijk gemaakt in het door fileleed geplaagde wegtransport tussen Venlo en Duisburg. Cabooter: “De ontwikkeling van Venlo met Trade Port Noord verloopt voorspoedig, maar er komt een dag dat we ons plafond bereiken. Dan hebben we een ventiel nodig zoals Duisburg die de verdere groei van de regio mogelijk maakt.”

Meer dan honderd bestemmingen

Vanuit de hub in Duisburg zijn meer dan honderd bestemmingen te bereiken in Noord-, Centraal-, Oost-, Zuid- en West-Europa maar ook daarbuiten tot aan Centraal Azië en China. Er profiteren direct al een paar Limburgse bedrijven (Van Tienen Milieuadvies en Combo Repair, red.) van deze overeenkomst die met medewerking van de provincie Limburg en de gemeente Venlo tot stand is gekomen.

Samenwerking met haven Rotterdam

 

Vorig jaar maart sloot Venlo ook een strategische samenwerking met de haven van Rotterdam met als oogmerk om de kwaliteit van de logistieke corridor tussen Rotterdam en het Europese achterland via Noord-Limburg verder te verbeteren, zodat verladers en logistiek dienstverleners nog meer gebruik maken van de multimodale faciliteiten en diensten in deze corridor.

Reageer op dit artikel