nieuws

Autonome Mercedes-truck debuteert op openbare weg

Distributie

Autonome Mercedes-truck debuteert op openbare weg
Truckproducent Mercedes-Benz heeft vrijdag de eerste rit uitgevoerd met een zelfrijdende vrachtwagen op een snelweg in het zuiden van Duitsland.

Truckproducent Mercedes-Benz heeft de eerste rit uitgevoerd met een zelfrijdende vrachtwagen op een snelweg in het zuiden van Duitsland. De semi-autonoom reed vrijdag over een traject van 14 kilometer in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Het Actros-model van Mercedes, voorzien van de nieuwe technologie Highway Pilot, reed voor het eerst tussen het reguliere verkeer over een afstand van 14 kilometer op de snelweg A8 tussen Stuttgart en de gemeente Denkendorf, in Baden-Württemberg waar het hoofdkantoor van de truckfabrikant is gevestigd.

Testterrein in Baden-Württemberg

Minister-President Winfried Kretschmann van Baden-Württemberg en dr. Wolfgang Bernhard van Daimler reden mee in Actros. Eerstgenoemde deelde mee dat zijn regering op dit moment bezig is met het opzetten van een testterrein die toegang zal bieden aan voertuigen die beschikken over nieuwe technologieën die autonoom en deels autonoom rijden mogelijk maken.”

Uitvoering getest in VS

Het prototype legde eerder al 20.000 testkilometers af in de VS en Duitsland. De Duitse autoriteiten gaven onlangs toestemming om de truck op alle Duitse snelwegen te laten rijden zonder interventie van een bestuurder, mogelijk dankzij de Highway Pilot-technologie.

Chauffeur in cabine aanwezig

De chauffeur moet wel in de cabine aanwezig blijven zodat hij in eventuele noodsituaties het stuur kan overnemen. De semi-autonome truck mag op de Duitse snelweg rijden met een maximaal toegestane snelheid van gemiddeld 80 kilometer per uur.

DAF en Scania testen ook

Naast Mercedes zijn ook DAF en Scania volop bezig met het testen van autonoom rijdende vrachtwagens. In Nederland hebben beide truckmerken dit jaar ook platooning-tests uitgevoerd in respectievelijk Zwolle en Helmond. Minister Schultz van Haegen heeft al aangekondigd dat zij bij wet wil regelen dat Nederland een proeftuin wordt voor autonoom rijdende trucks en auto’s.

Reageer op dit artikel