nieuws

Synchromodaal plannen – zo doe je dat

Distributie

Synchromodaal plannen – zo doe je dat

Drie lastige klanten, minder transportkosten en verlaging van de milieubelasting. Dat is de opdracht aan het begin van SynchroMania, een spel voor slimme planners.

TNO is de bedenker van een serious game om inzicht te krijgen in het gecombineerd plannen van transport per vrachtwagen, schip en trein. Spelers moeten in een beperkte tijd orders aan een route en aan een modaliteit toewijzen. Na iedere speelronde – drie in totaal – neemt de vrijheid om zelf te beslissen toe. Een speler kan namelijk actiekaarten kopen om de mate van flexibiliteit aan vraag- en aanbodzijde te vergroten.

Effect van minder beperkingen

Dankzij onder meer een bijdrage van het TKI Dinalog (Topsector Logistiek) hebben TNO, ECT, EGS en Danser dit game ontwikkeld om zo te ervaren welke veranderingen synchromodaliteit met zich mee brengt. SynchroMania maakt het mogelijk voor medewerkers in het logistieke planningsproces (operationele planners en salesmensen bijvoorbeeld) om concreet te zien hoe synchromodaal plannen werkt en welke keuzes daarbij moeten worden gemaakt.

Het spel maakt de operationele en financiële voordelen zichtbaar op het moment, dat het aantal beperkende voorwaarden rond een order afneemt.
Inmiddels hebben deelnemers aan diverse logistieke events en studenten van universiteiten en hogescholen het spel gespeeld.

Klik hier om meer te weten te komen over het spel synchromodaal plannen.

Reageer op dit artikel