nieuws

Sterk tweede kwartaal wegvervoer, prijzen blijven achter

Distributie

Sterk tweede kwartaal wegvervoer, prijzen blijven achter

Het wegvervoer in Nederland profiteert van de gunstige economische ontwikkeling. Dat vertaalt zich onder andere in groeiende volumes en een stijging van de omzet. De groei zorgt ook voor een toename in het aantal vacatures. Keerzijde is dat de prijzen en de winst nog altijd te wensen overlaten.

Dat blijkt uit het eind vorige week verschenen conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het tweede kwartaal van dit jaar. Uit dit onderzoek, gebaseerd op een enquête onder een panel van TLN-leden, blijkt dat de sector zeer tevreden is over de bedrijvigheid in april, mei en juni.

TLN: groei orderportefeuille

Deze hoge waardering komt naar voren in het cijfer 9,1, het beste resultaat volgens TLN sinds de eerste meting in het vierde kwartaal van 2012. De orderportefeuille werd gemiddeld met 8,2 gewaardeerd. De orderportefeuille voor het derde kwartaal van dit jaar is dan ook redelijk goed gevuld.

Groei bouwmaterialenvervoer

Opmerkelijk is volgens TLN de stijging van het vertrouwen van ondernemers in het bouwmaterialenvervoer. Dit deelsegment kende een lange periode met een lage bedrijvigheid. Maar in het eerste kwartaal voorspelden deze ondernemers voor het volgende kwartaal een toename van bedrijvigheid. Deze voorspelling kwam uit. Een meerderheid van 61 procent meldt een hogere bedrijvigheid. Ter vergelijk in hetzelfde kwartaal van vorig jaar meldde 40 procent van alle bouwmaterialenvervoerders een hogere bedrijvigheid op jaarbasis. De indicator van het vertrouwen stijgt voor deze groep ondernemers voor de tweede maal op rij en staat nu volgens TLN op 7,1.

Groei in vacatures

De vacaturegraad in de transport en logistiek is dit tweede kwartaal volgens het Conjunctuurbericht ook gestegen met 2,4 procent naar volgens TLN het hoogste punt in vier jaar. “Sinds 2008 telden we bij de afsluiting van een kwartaal niet zo veel bedrijven met één of meerdere vacatures”, stelt de organisatie vast.

Ondernemersvertrouwen groot

Het aantal faillissementen binnen de sector transport en logistiek daalde ook in het eerste half jaar met 22 procent van 96 naar 75, meldt TLN dat zich baseert op cijfers van Graydon. Ondanks een lichte afname ten opzichte van het eerste kwartaal, blijft het ondernemersvertrouwen groot, aldus de organisatie. Door de bank genomen zijn ondernemers tevreden over de huidige situatie binnen de sector transport en logistiek. Van de deelnemers aan de enquete zegt 48 procent dat in het tweede kwartaal van dit jaar een sterke verbetering zichtbaar was van de economische situatie binnen de sector.

Capaciteitskrapte distributievervoer

De hoogte van de prijzen blijft volgens TLN nog altijd een punt van zorg. “Nu het met onze economie beter gaat en consumenten weer besteden, groeit de vraag naar transport en logistieke dienstverlening. In sommige segmenten, zoals bijvoorbeeld in het distributievervoer, ontstaat heel voorzichtig een capaciteitskrapte. Maar de ondernemers geven aan dat de prijzen nauwelijks bewegen.”

Stemmingsindicator prijzen laag

Deze zorg komt ook tot uiting in de stemmingsindicator. Deze daalde, zo meldt het Conjunctuurbericht, dit tweede kwartaal van 6,3 naar 6,1, in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014. Ook in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar daalde deze indicator van 6,1 naar een schamele 5,5. Slecht 23 procent van de ondervraagde ondernemers zag de prijzen in vergelijking met vorig jaar toenemen.

Voor het volledige TLN-rapport: Conjunctuurbericht Q2 2015

Reageer op dit artikel