nieuws

VVD noemt milieuzones weggegooid geld

Distributie

VVD noemt milieuzones weggegooid geld

De VVD zou van mening zijn dat milieuzones moeten verdwijnen. Dat meldt RTL Nieuws. De partij zou de zones omschrijven als nutteloos en wil PVDA-staatssecretaris Mansveld oproepen om er niet meer aan mee te werken. Of de oproep veel effect heeft is onduidelijk, maar hij ongetwijfeld op veel bijval uit de logistieke sector rekenen.

Ondanks dat logistiek dienstverleners, vervoerders en ook verladers behoorlijk wat energie steken in het verduurzamen van hun transportbewegingen, heeft verreweg de meeste berichtgeving uit de logistieke sector over milieuzones een negatieve klank. Koppen als ‘TLN ook in de clinch..‘, ‘Boete overtreden milieuzone vrachtverkeer is verhoogd‘, ‘Bedrijfsleven vreest uitbreiding milieuzone‘, ‘Tractor omzeilt milieuzone‘ en ‘TLN furieus..‘ spreken boekdelen.

‘Instellen milieuzone is weggegooid geld’

De politieke partij is van mening dat het geld dat beschikbaar is voor het instellen van een milieuzone weggegooid geld is: “De lucht in Nederland wordt gelukkig steeds schoner, dat komt door schone auto’s en niet door milieuzones.” Of de stellingname van de VVD een reactie is op een eerder bericht dat de ANWB zich keert tegen de Utrechtse ‘vieze9autoplannen’ is onduidelijk.

Meewerken aan ontwikkeling milieuzones

Overigens werken Nederlandse logistieke brancheorganisaties ook mee aan de ontwikkeling van milieuzones in steden. Zo werd er in 2006 ter verbetering van de luchtkwaliteit in stedelijke omgeving het ‘Convenant stimulering schone vrachtauto’s en milieuzonering’ gesloten door enkele gemeenten, ministeries en brancheorganisaties, waaronder EVO.

Nieuw en schoon

De huidige milieuzones in de Nederlandse steden gelden uitsluitend voor vrachtauto’s zwaarder dan 3.500 kilogram. Steden laten alleen nieuwere en schone vrachtauto’s in de zone toe.

Reageer op dit artikel