nieuws

Doorlooptijden havens Rotterdam en Antwerpen lopen op

Distributie

Doorlooptijden havens Rotterdam en Antwerpen lopen op

De doorlooptijden voor containerschepen in de havens van Rotterdam en Antwerpen stijgen sinds januari, laat logistiek dienstverlener Contargo weten. Daarmee lijken de vertragingen in het voorjaar en de zomer van 2014 een vervolg te krijgen.

De oorzaak van de vertraging is volgens Contargo het grote containervolume in combinatie met de capaciteitstekorten op de zeeterminals. Dit heeft het bedrijf dat naar eigen zeggen beschikt over 25 Europese containerterminals al veel geld gekost.

‘Klanten stappen over op andere vervoersmodaliteiten’

Contargo meldt dat in Rotterdam de wachttijden voor de afhandeling van binnenschepen inmiddels oplopen tot 92 uur, in Antwerpen tot 72 uur. Het bedrijf is ook niet te spreken over de communicatie over de vertragingen, met het resultaat dat moeilijk in te schatten is hoeveel tijd de binnenschepen in de zeehavens doorbrengen. De LDV’er meent dat de situatie in de afgelopen weken slechter is geworden, wat tot meerkosten leidt voor Contargo. De charterkosten zijn gestegen. “We moeten extra scheepsruimte charteren om de ligtijden van schepen te overbruggen. Sommige klanten zijn al overgestapt naar andere vervoersmodi, aangezien de overname- en aflevertijden van de containers onder deze omstandigheden niet meer gegarandeerd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Herhaling van vertragingen voorjaar en zomer 2014

In het voorjaar en de zomer van 2014 had de containerbinnenvaart in de Rotterdamse haven vijf maanden lang last van ernstige vertragingen. Als reactie hierop voerden diverse containeroperators een congestietoeslag in.

Congestietoeslag berekenen

Contargo is van mening dat vanwege de stijgende containervolumes en het personeelstekort op de terminals in de zomermaanden, het niet waarschijnlijk is dat de situatie op korte termijn verbetert. Als er geen verbetering optreedt, ziet het bedrijf zich wederom genoodzaakt een congestietoeslag te berekenen.

Reageer op dit artikel