nieuws

Limburg wil vijf beveiligde truckstops realiseren

Distributie

Limburg wil vijf beveiligde truckstops realiseren

De provincie Limburg wil investeren in een netwerk van veilige truckstop opzetten om het grote tekort aan parkeerplaatsen in de provincie voor vrachtwagens een halt toe te roepen. De bedoeling is dat er minstens vijf beveiligde truckstops komen.

De provincie, een aantal gemeentes in Limburg, het bedrijfsleven, politie en Rijkswaterstaat ondertekenen hiervoor morgen in Roermond een intentieovereenkomst. In deze overeenkomst verklaren de partijen dat ze de realisatie van de beveiligde truckstops zo veel mogelijk gaan stimuleren en faciliteren.

Truckstop op Trade Port Noord

Vooruitlopend op verdere concrete plannen wil de provincie Limburg 600.000 euro bijdragen aan de verbetering en beveiliging van de parkeerplaats voor 225 vrachtwagens aan de James Cookweg op logistiek bedrijvenpark Trade Port Noord in logistieke hotspot Venlo als de andere partijen ook meedoen. Rijkswaterstaat heeft de intentie in totaal 1 miljoen euro bij te dragen aan de aanpak van de problematiek rondom beveiligde vrachtwagenparkeerplaatsen.

Voorkomen ladingdiefstal

Volgens de provincie Limburg zijn er met name ’s avonds en ’s nachts te weinig parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Vrachtwagenchauffeurs parkeren hun vrachtwagen op verkeersonveilige plekken, zoals de vluchtstrook van autosnelwegen of op de nabij gelegen bedrijventerreinen, zijn kwetsbaar voor ladingdieven en bovendien schieten de sanitaire voorzieningen te kort.

Meer en veilige parkeeralternatieven bieden

Om dit probleem op te lossen zijn de provincie, Rijkswaterstaat, het bedrijfsleven, EVO, TLN en ELC-Limburg, de LWV, de politie en een aantal Limburgse gemeenten waaronder Venlo, Venray en Sittard-Geleen in gesprek over een netwerk van beveiligde truckstops. Bedoeling is om meer en veilige parkeeralternatieven te bieden aan chauffeurs en het gebruik hier van te bevorderen.

Venlo krijgt voorrang

De inrichting van een beveiligde truckstop op Trade Port Noord in Venlo krijgt voorrang. Hier is door de gemeente Venlo een tijdelijke voorziening getroffen na de sluiting medio vorig jaar van de parkeerplaats Traffic Port. Uit cijfers blijkt dat in de regio Venlo de problematiek langs de A67 nabij de Duitse grens het hoogst is.

Aanvraag vier ton subsidie bij EU

Voor de realisatie van de eerder genoemde vijf beveiligde truckstops wil de provincie commerciële marktpartijen zo goed als mogelijk faciliteren zodat zij hun plannen voor deze truckstops zo snel mogelijk kunnen realiseren. Om de plannen in een stroomversnelling te krijgen vraag de provincie Limburg ook een subsidie van 400.000 euro aan bij de Europese Commissie. Dat bedrag wordt geïnvesteerd in de truckstop in Venlo.

Reageer op dit artikel