nieuws

Aftellen begonnen voor douanesysteem Sagitta Invoer

Distributie

Aftellen begonnen voor douanesysteem Sagitta Invoer

Op 1 mei trekt de douane de stekker uit het 25 jaar oude aangiftesysteem Sagitta Invoer. Bedrijven die nog niet zijn voorbereid op het nieuwe aangiftesysteem AGS hebben nog een maand de tijd. De livegang van AGS werd meermalen uitgesteld, onder andere vanwege performanceproblemen.

Sagitta Invoer is het systeem waarmee bedrijven aangifte doen van goederen die van buiten de Europese Unie naar Nederland of een ander EU-land worden ingevoerd. Na 25 jaar dienst liep dit systeem tegen zijn grenzen en daarom besloot de douane een nieuw systeem te gaan bouwen. Dit nieuwe systeem kreeg de naam AGS, van AanGifteSysteem.

Logistiek oponthoud

“De aanleiding was dat Sagitta niet meer voldeed aan de huidige maatstaven”, vertelt Ad Markesteijn van de douane op een informatiefilmpje op de website van de douane uit 2014. Het zorgde bij bedrijven voor veel logistiek oponthoud, het voldeed niet aan de nieuwe Europese Union Custom Code (UCC)-regels en was niet flexibel genoeg om deze nieuwe douaneregels snel te kunnen incorporeren.

Anderhalf jaar vertraging

De oorspronkelijke planing was dat het nieuwe systeem in oktober 2013 live moest gaan. Tijdens de eerste testen van het nieuwe AGS bleek er echter van alles mis te zijn en moest de livegang diverse keren worden uitgesteld. Op advies van het bedrijfsleven en een alliantie van softwarehuizen werd het systeem steeds verder aangepast en ook sneller gemaakt. Tijdens een test eind vorig jaar werd het systeem dan eindelijk goed genoeg bevonden en werd 20 maart 2015 geprikt als datum waarop bedrijven voor de laatste keer op de oude manier aangifte kunnen doen.

Veel aangiftes nu al met AGS

Om aangifte te kunnen doen via het nieuw AGS hebben bedrijven andere aangiftesoftware nodig dan die ze voor Sagitta konden gebruiken. “Veel bedrijven zijn al zo ver”, vertelt Stefan Tibbe van softwareleverancier Stratech. “Meer dan de helft van de aangiftes verloopt momenteel al via AGS. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren beide systemen naast elkaar gebruikt om er in ieder geval zeker van te zijn dat ze altijd snel aangifte konden doen. Je kunt immers niet hebben dat de logistiek stagneert omdat een aangiftesysteem niet werkt.”

1 mei stekker eruit

Toch zijn er ook  nog aangevers die nog niet zijn aangesloten op AGS Invoer. Deze zullen de komende weken verplicht worden aangesloten zodat ook zij op 20 maart over kunnen. De periode van zaterdag 21 maart tot en met donderdag 30 april dit jaar zal de douane gebruiken om de nog niet afgehandelde invoeraangiften in Sagitta volledig af te handelen. Zodra dit is gebeurd zal de douane vanaf vrijdag 1 mei Sagitta Invoer definitief afsluiten. Tenminste, dat is het plan.

Douane: ‘we zijn goed voorbereid’

De douane bevestigt in een reactie dat het 20 maart aanhoudt als de laatste dag waarop bedrijven via Sagitta hun invoeraangifte kunnen doen. “Bij de implementatie van AGS is er ruimschoots de tijd geweest voor softwareleveranciers en aangevers om zich goed op de overgang naar AGS voor te bereiden. Als bedrijven een groot bedrijfsrisico lopen door vast te houden aan het aansluitschema, kunnen we douane in uitzonderlijke gevallen maatwerk toepassen. Dat betekent overigens niet dat zij veel langer gebruik kunnen maken van Sagitta”, zegt douane-persvoorlichter Gera van Weenum die daaraan toevoegt dat de douane tevreden is over het dalende aantal aangiften die op dit moment nog via Sagitta worden gedaan. “We merken dat veel bedrijven ruim voor de deadline al voor gekozen hebben om hun aangifte te doen met AGS. Dat kan ook, omdat AGS na een lange aanloopperiode nu uitstekend werkt en de douane klaar is voor het ontvangen en behandelen van de aangiften die via dit systeem zijn ingediend.”

Reageer op dit artikel