nieuws

Volvo Trucks wint prijs voor I-shift versnellingsbak

Distributie

Volvo Trucks wint prijs voor I-shift versnellingsbak

Truckbouwer Volvo Trucks heeft de ‘Quality Innovation of the Year Award’ gewonnen voor hun vinding de I-Shift Dual Clutch. Deze versnellingsbak maakt het werk voor de chauffeur eenvoudiger en veiliger.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Volvo Trucks de prijs gewonnen. In 2013 ontving Volvo Trucks de kwaliteits- en innovatie-award voor Volvo Dynamic Steering: een stuur-stabiliteitssysteem. De 2014-award werd op 19 januari uitgereikt door de Hongaarse president János Áder tijdens een ceremonie in Budapest.

Productinnovatie

De ‘Quality Innovation of the Year Award’ wordt ondersteund door het Swedish Institute of Technology in Stockholm (SIQ) en diverse kwaliteitsinstituten in verschillende andere Europese landen. “I-Shift Dual Clutch vertegenwoordigt een voor de industrie nieuwe productinnovatie waarvan zowel chauffeurs als transportbedrijven, maar ook de maatschappij in het algemeen profiteert”, zegt Matti Kaulio, Associate Professor Industrial Economics bij het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm en vertegenwoordiger van het Zweedse SIQ (Swedish Institute for Quality). Kaulio is een van de experts uit het panel dat de winnaar bepaalde.

Prijs is bevestiging van focus

De I-Shift Dual Clutch is een versnellingsbak voor in serie geproduceerde commerciële voertuigen die bestaat uit een versnellingsbak met een dubbele koppeling, waardoor het rijden soepeler en gemakkelijker verloopt. “Het is geweldig dat ons vermogen om te innoveren opnieuw op deze manier wordt beloond. We werken systematisch aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen waar klanten en chauffeurs voordeel uit kunnen halen. I-Shift Dual Clutch is heel positief onthaald en presteert boven verwachting goed. Dat we nu ook de ‘Quality Innovation of the Year Award’ winnen, is opnieuw een bevestiging dat onze focus juist is”, aldus  Hayder Wokil, Quality Director bij Volvo Trucks.

Lange afstanden

De versnellingsbak is het meest geschikt voor lange afstanden en veeleisende transportopdrachten met veel schakelen. I-Shift Dual Clutch bestaat in principe uit twee versnellingsbakken die parallel zijn gekoppeld. Wanneer één versnelling actief is op de ene versnellingsbak, wordt de volgende al voorbereid op de andere versnellingsbak. Bij het schakelen wordt alleen de eerste koppeling vrijgegeven, terwijl tegelijkertijd de andere koppeling wordt geactiveerd. Hierdoor kan worden geschakeld zonder onderbreking in krachtoverbrenging.

In een filmpje dat Volvo eind vorig jaar maakte, is bij wijze van test een race tussen een truck en een raceauto uitgevoerd om de I-Shift Dual Clutch op een ludieke manier uit te proberen.

Lees ook: Het ontwikkelingsproces van een nieuwe Volvo

Reageer op dit artikel