nieuws

Ladingdiefstal met bijna kwart gedaald in 2014

Distributie

Ladingdiefstal met bijna kwart gedaald in 2014

De explosieve stijging van het aantal geslaagde ladingdiefstallen uit vrachtwagens is een halt toegeroepen. Het aantal incidenten is in 2014 met 23 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal gestolen trucks mét lading steeg wel.

Vorig jaar sloegen criminelen 185 keer succesvol toe, een jaar eerder was dat nog 241 maal, een daling van 23 procent. Het aantal pogingen bleef met 189 in 2014 nagenoeg gelijk met een jaar eerder (181).

Dit blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2014 van de politie. Ladingdiefstal door zeilsnijden daalde in 2014 vooral sterk in het derde kwartaal. Oorzaak was de aanhouding in juni van zeven verdachten in de regio Eindhoven. Het aantal keren dat lading verdween na oplichting steeg van zes in 2013 naar 23 in 2014. De meeste aangiften werden gedaan in het eerste kwartaal.

Explosieve stijging

De daling in 2014 is met name gerealiseerd in de laatste twee kwartalen van het jaar. De eerste zes maanden nam het aantal incidenten juist toe ten opzichte van het negatieve recordjaar 2013. In dat jaar was het 286 keer raak, een stijging van 210 procent ten opzichte van 2012. Dit bleek uit cijfers van TAPA, die Logistiek.nl vorige week publiceerde.

Diefstal voertuigen

Uit de meest recente cijfers van de politie blijkt dat het aantal gestolen voertuigen  in 2014 daalde ten opzichte van 2013 met 42 procent naar 129. Onder deze categorie vallen vrachtwagens, aanhangwagens, trekkers, opleggers en de mogelijke combinaties.

Diefstal voertuigen met lading

Het aantal diefstallen (46) van voertuigen mét lading steeg twintig procent ten opzichte van 2013. De dieven hadden het vooral gemunt op computerapparatuur en kleding als lading

Gezamenlijke inspanningen

De politie schrijft de dalende cijfers toe aan samenwerking tussen politie en OM samen met andere publiek- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Avc), Verbond van Verzekeraars, TAPA, EVO, TLN en Ministerie V&J.) Ook de vorming van de Nationale Politie speelt een rol. Transportcriminaliteit, waar lading- en voertuigdiefstal een onderdeel van uitmaakt, zijn opgenomen in de taakstelling van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid.

Lees ook: Praktische tips ter voorkoming van ladingdiefstal

en: Pas op: nieuwe techniek leegroven vrachtwagens

Reageer op dit artikel